logo

Securitatea Republicii Moldova se află în pericol, opinii


https://www.ipn.md/ro/securitatea-republicii-moldova-se-afla-in-pericol-opinii-7978_1016473.html

Securitatea Republicii Moldova se află în pericol, indiferent de cine va câştiga alegerile din 30 noiembrie. Pe de o parte, există pericolul ca în Parlament să ajungă partide extremiste care lucrează pentru Federaţia Rusă, pe de altă parte, aceleaşi forţe ar putea organiza dezordini în masă, dacă nu vor accede la putere. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Eduard Maican, a declarat că în Republica Moldova există forţe interne extremiste care sunt alimentate din exterior şi nu au altă sarcină decât să destabilizeze situaţia. „Există mai multe organizaţii, la Nord, Sud, Centru şi numaidecât în regiunea transnistreană. Un exemplu poate servi Antifa sau Mişcarea cazacilor, care sunt este foarte bine organizată, cu conducători cu grade militare, inclusiv generali, este foarte bine pregătită de luptă şi dotată material. Pericolul persistă chiar şi după scrutinul parlamentar, deoarece forţele extremiste ar putea să organizeze revolte în masă, ca apoi Rusia să poată interveni militar sub pretextul de a-şi salva conaţionalii”, a declarat Maican.

Fostul şef interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, a spus că situaţia a devenit deosebit de tensionată. „Forţe radicale vor să ajungă în Parlament pentru ca să deturneze cursul european, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru mai multe generaţii. Situaţia este deosebit de tensionată din cauza intereselor geopolitice, ţara noastră aflându-se la intersecţia acestor interese. Blocul NATO s-a extins până aproape de Republica Moldova, iar pentru Rusia principalii duşmani sunt NATO şi SUA. Cele câteva reţineri ale unor tineri găgăuzi reprezintă o rupere din context. În ultimul timp, pe străzile Chişinăului se observă tot mai multe maşini luxoase cu numere transnistrene. Personal am întâlnit mai mulţi foşti colegi din KGB, demult plecaţi, şi mă îndoiesc că au revenit de prea mult dor. Moscova a început să-şi trimită emisarii. Se fac percheziţii la aeroport a celor care vin din Rusia. Dar mulţi sosesc şi cu trenul. Iar o parte din emisarii ruşi vin prin Turcia, Austria sau România. Deosebit de periculoasă este organizaţia Antifa. Gruparea este finanțată de câteva companii din Rusia și a fost creată pentru a organiza acțiuni violente, îndreptate împotriva unor instituții ale statului. În cadrul acestei mișcări sunt recrutați tineri, dar și foști angajaţi ai SIS și ai altor structuri de forță. Pregătirea lor a început cu mult timp în urmă, în două sate din Moldova, unde membrii grupării se întâlnesc periodic și primesc indicaţii de la instructori din Ucraina și Rusia”, a comunicat Dediu.

Oazu Nantoi, director de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, s-a arătat indignat de faptul că nici una din programele concurenţilor electori nu conţin nicio prevedere referitor la soluţionarea diferendului transnistrean. „Pe parcursul a 24 de ani, nici o guvernare nu a venit cu o strategie concretă privind soluţionarea conflictului transnistrean. Iar această problemă este posibil de rezolvat. Dar avem nevoie de o guvernarea responsabilă, care să nu aibă interese economice personale în această zonă. Acum am ajuns într-o situaţie vulnerabilă şi nu ne rămâne decât să regretăm că ne aflăm în campanie electorală”, a spus Nantoi.

Analistul media Cristian Tabără, invitat permanent al emisiunii, a declarat că Republica Moldova plăteşte acum „preţul îngrozitor al ambiguităţii guvernanţilor”. „Votul din 30 noiembrie este crucial, iar cetăţenii trebuie să-şi dea seama de acest lucru”, a conchis jurnalistul.