logo

Securitatea în trafic este o problemă de sistem în Moldova, concluzii


https://www.ipn.md/ro/securitatea-in-trafic-este-o-problema-de-sistem-in-moldova-7978_1010298.html

Numeroasele accidente rutiere care se produc în Moldova din cauza lipsei de securitate în trafic sunt provocate de probleme de sistem. Aceste probleme încep de la şcolile de conducere şi poliţiştii care înregistrează datele accidentului şi finalizează cu deciziile luate de conducerea ţării. În securizarea traficului trebuie să fie implicat şi Ministerul Transporturilor, şi Ministerul Educaţiei, dar şi Ministerul Sănătăţii, nu doar Inspectoratul Naţional de Patrulare. La astfel de concluzii au ajuns invitaţii emisiunii „Ţara lui Dogaru” de la postul Publika TV, transmite IPN.

Ilie Bricicaru, expertul în siguranţa circulaţiei rutiere, spune că în Moldova nici măcar nu se colectează corect datele de la faţa locului accidentului, poliţiştii fiind prea puţin instruiţi cum trebuie să o facă. Aceste date, aşa incomplete cum sunt, nu ajung să fie analizate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, pentru a elabora  strategii eficiente în diminuarea accidentelor rutiere. Expertul mai insistă pe claritatea legislaţiei ca să nu permită interpretări. El mai afirmă că este nevoie de proiectarea corectă a drumurilor pentru a calma traficul.

Proprietarul unui parc de autobuze, Dumitru Munteanu, crede că majorarea amenzilor nu ar duce la îmbunătăţirea situaţiei în trafic, ci ar fi mai necesară insistenţa pe educaţia şoferilor începând din şcoli. De asemenea, Dumitru Munteanu consideră că pe banii cu care se cumpără zeci de automobile pentru poliţia rutieră ar putea fi procurate mai multe semne rutiere, s-ar elabora proiecte de iluminare a traseurilor sau alte lucruri care ar ajuta şoferii să evite situaţiile de risc.

Blogger-ul Veaceslav Balacci a menţionat că autorităţile trebuie să lupte cu problemele din sistem provocate de corupţie. „La noi deseori se întâmplă ca un şofer să fie oprit de poliţie pentru condus în stare de ebrietate. Când merge la medic, obţine un test negativ la alcoolemie – semn că este corupţie. Dacă nu-i merge cu medicul, se poate înţelege cu procurorul, dacă nici aici nu-i merge, atunci se înţelege cu judecătorul. E corupt un sistem întreg”, a subliniat Veaceslav Balacci.

Miercuri, 14 ianuarie, au avut loc 3 accidente rutiere soldate cu decesul a 11 persoane, dintre care a 2 copii de o lună şi de 2 ani. O victimă încă se află în comă. Premierul Iurie Leancă a cerut ca în termen de o săptămână să fie propuse o serie de înăspriri a sancţiunilor pentru şoferi.