Sectorul ÎMM ar deveni mai profitabil dacă ar exista mai multe companii industriale, director de SRL
https://www.ipn.md/ro/sectorul-imm-ar-deveni-mai-profitabil-daca-ar-exista-mai-7966_990490.html
Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova ar trebui să mediteze mai mult atunci când decide asupra genurilor de activitate. De această părere este directorul companiei Total Gravura, Sergiu Toma, citat de Info-Prim Neo.
„În special mă refer la companiile lansate pe piaţă în ultimul timp. Avem un număr foarte mare de întreprinderi cu profil agricol şi puţine întreprinderi cu profil industrial. Profitul în agricultură este în funcţie şi de condiţiile climaterice, nestabile pe meleagurile noastre. Şi apoi, în cadrul unei companii mici e foarte dificil să aplici tehnologii performante de prelucrare a pământului. Dacă am avea mai multe companii specializate pe domeniul industrial ar exista mai multe şanse ca întreprinderile mici să devină profitabile. În prezent 60 la sută din ele activează în pierdere”, a menţionat omul de afaceri.
Sergiu Toma a deschis o întreprindere care se specializează în gravura computerizată şi care intenţionează să producă matrice pentru producţia industrială. „Am 25 de angajaţi, toţi absolvenţi ai Universităţii Tehnice. Este dificil, pentru că în Moldova nu avem o şcoală în acest sens. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ specializate nu dispun de cunoştinţele practice necesare. Am apelat la Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi ne-au trimis un expert din Germania. Acesta, după prima săptămână era foarte deziluzionat, dar după cinci săptămâni şi-a schimbat părerea şi a spus că vine la toamnă să continuăm proiectul, să facem o şcoală pentru de producere a matricelor şi că ne va ajuta să identificăm şi un grant dintr-un fond european ca să putem instrui angajaţii”, a menţionat directorul de SRL.
Potrivit lui Sergiu Toma, Guvernul şi organizaţiile din infrastructura de sprijin a business-ului ar trebui să acorde o atenţie prioritară instruirii profesionale a reprezentanţilor ÎMM, deoarece cunoştinţele acumulate în instituţiile de învăţământ nu sunt adecvate cerinţelor pieţei muncii. Fără cunoştinţe o întreprindere nu poate fi astăzi competitivă pe piaţă, iar ÎMM nu vor sau nu au posibilitate să investească în sporirea capacităţilor managementului şi angajaţilor. „Astăzi tehnologiile şi echipamente moderne permit să fie economisite resursele, timpul, chiar şi spaţiile de producţie. Nu mai sunt necesare hale de zeci de hectare, sunt necesare doar cunoştinţele şi deschiderea de a învăţa mereu ceva nou”, a conchis antreprenorul.