logo

Sectorul bancar a încheiat anul 2022 cu un profit agregat de 3 648,5 milioane de lei, BNM


https://www.ipn.md/ro/sectorul-bancar-a-incheiat-anul-2022-cu-un-profit-7966_1097598.html

Pe parcursul anului 2022, sectorul bancar s-a caracterizat printr-o performanță financiară bună, menținându-și pozițiile solide de profitabilitate și solvabilitate. La sfârșitul anului 2022, volumul activelor totale ale sectorului bancar a consemnat 131 443,7 milioane de lei, fiind în creștere cu aproape 11% față de 2021. Raportat la Produl Intern Brut, însă, volumul activelor bancare a înregistrat o scădere pe fundalul creșterii mai rapide a PIB-ului nominal, constituind astfel 48,2%. Constatările se conțin în Raportul asupra stabilității financiare 2022, publicat de Banca Națională a Moldovei.

În vederea limitării impactului sistemic, BNM, anual, determină băncile care sunt societăți de importanță sistemică și aplică pentru acestea cerințe suplimentare de capital. Cele mai mari 4 bănci rămân în continuare să reprezinte societăți de importanță sistemică. Acestea sunt: BC „Maib” SA, BC „Moldindconbank” SA, BC „Victoriabank” SA și „OTP Bank” SA.

Sectorul bancar a încheiat anul 2022 cu un profit agregat de 3 648,5 milioane de lei, în creștere cu 59,5% față de anul 2021. Potrivit BNM, majorarea profiturilor bancare în anul 2022, în mare parte, a fost determinată de condițiile monetare de pe piață. Ca urmare a înăspriri accelerate a politicii monetare, băncile și-au ajustat ratele la credite mai lent decât ratele la depozite, reducând marja netă a dobânzii. Condițiile macroeconomice nefavorabile, creșterea inflației și a ratelor pe piață au generat deteriorarea calității debitorilor bancari.

Ritmul de creștere anuală a volumului creditelor noi acordate s-a redus din contul scăderii creditării populației, fiind afectată atât de înăsprirea severă a standardelor de creditare, cât și de reducerea cererii din partea persoanelor fizice. Concomitent, companiile au manifestat o cerere de finanțare în creștere pe parcursul anului 2022, ceea ce a rezultat în majorarea volumului de creditare bancară a agenților economici față de anii precedenți.

Rata medie de intrare în stare de nerambursare a fost mai joasă în 2022 comparativ cu 2021, atât pentru portofoliul companiilor, cât și pentru populație, iar cele mai înalte rate din 2022 au fost înregistrate în trimestrul IV. Cele mai nefavorabile dinamici ale calității au înregistrat creditele acordate industriei productive, agriculturii, alte credite, dar și creditele de consum.

Ca răspuns la riscurile sistemice, conturate în contextul instabilităților macroeconomice și incertitudinilor, Banca Națională a introdus instrumentele de limitare a îndatorării consumatorilor prin constituirea unui cadru de creditare responsabilă pentru bănci. Suplimentar, pentru a consolida reziliența băncilor la pierderile potențiale ca urmare a dificultăților de rambursare a creditelor de către persoanele fizice, BNM a majorat rata amortizorului de capital de risc sistemic cu 2 puncte procentuale pentru expunerile băncilor față de persoanele fizice rezidente.