Secretarul Alianţei Anticorupţie se arată încrezător că Moldova va reuşi să implementeze în termen acţiunile PPŢ
https://www.ipn.md/ro/secretarul-aliantei-anticoruptie-se-arata-increzator-ca-moldova-va-reusi-sa-impl-7967_972646.html
Secretarul Alianţei Anticorupţie, Mircea Eşanu, se arată încrezător că Moldova va reuşi să implementeze în termen acţiunile prevăzute în Planul Preliminar pe Ţară (PPŢ) în cadrul programului Statelor Unite ale Americii „Provocările Mileniului”. Astfel, că va putea beneficia de 300 mln dolari din partea Guvernului SUA. Banii vor veni, cel mai probabil, după alegerile din 2009, spune Mircea Eşanu, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit secretarului Alianţei Anticorupţie, americanii sunt destul de mulţumiţi de faptul cum autorităţile de la Chişinău implementează acţiunile prevăzute de PPŢ, iar R. Moldova se află în grupul ţărilor care pot beneficia de fondurile financiare în cadrul Corporaţiei „Provocările Mileniului”.
„Chiar dacă sunt întârzieri în executarea PPŢ, acestea au caracter obiectiv. Planul, în mare parte, va fi realizat, totuşi, la timp. USAID a aprobat prelungirea termenilor de executare a planului pentru câteva luni în ceea ce priveşte sistemul judecătoresc, Inspectoratul Fiscal, dar şi pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii”, a precizat Eşanu.
Printre reuşitele atinse, secretarul Alianţei Anticorupţie, a numit elaborarea ghidului de achiziţii în domeniul sănătăţii, protocoalelor clinice, ghişeului unic pentru sistemul vamal şi altele.
Cu toate acestea, spune Eşanu, există şi anumite riscuri. „Un element care întârzie sunt site-urile web ale instituţiilor medicale, unde pacienţii ar trebui să se înregistreze pentru anumite vizite la medic. Lipseşte distribuirea aleatorie a cazurilor în instanţa de judecată. Se impune şi punerea în funcţiune a unui nou sistem de tranzit transfrontalier pentru sistemul vamal”, exemplifică acesta.
În urma implementării PPŢ, autorităţile moldovene speră la semnarea, în prima jumătate 2009, a programului Corporaţiei „Provocările Mileniului”, între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernului SUA. Circa 300 mln dolari pot fi alocaţi pentru proiectele de infrastructură. Implementarea activităţilor PPŢ durează până în februarie 2009.