logo

Secretar de stat: Scopul este de a asigura vaccinarea populației în proporție de 70%


https://www.ipn.md/ro/secretar-de-stat-scopul-este-de-a-asigura-vaccinarea-7967_1078935.html

Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat gratuit în Republica Moldova. Înainte de vaccinare, persoana va semna un acord și va fi informată despre posibilele reacții adverse. Fiecărei persoane vaccinate i se va da un certificat de vaccinare, transmite IPN.

„În cazul apariției unui eveniment post-imunizare, raportat și confirmat în modul stabilit, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială conform cadrului normativ existent”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, într-un briefing de presă.

Potrivit secretarului de stat, Republica Moldova va recepționa, prin intermediul COVAX, vaccin anti-COVID-19 pentru 20% din populația țării, pentru ambele maluri ale Nistrului, cu titlu gratuit. De asemenea, Republica Moldova a solicitat adițional, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală, la preț preferențial, cu toate cheltuielile adiționale incluse (transport, asigurarea, operațiuni de gestionare etc.). MSMPS își propune să cumpere adițional doze de vaccin pentru vaccinarea populației generale din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurile de asistență ale Guvernului, FAOAM etc.

Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unei cantități de vaccin în calitate de donație din partea UE și a altor state. „În total, scopul nostru este de a asigura vaccinarea populației în proporție de 70%”, a spus Tatiana Zatîc.

Republica Moldova este în așteptarea celor 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 din România. Indiferent de unde vine vaccinul, Moldova este gata să-l păstreze și să-l administreze, a subliniat secretarul de stat. În toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare la plus 2 și plus 8 grade, la centrele de sănătate publică – la minus 20, iar la ANSP există capacitatea de depozitare la minus 70 de grade, fiind vorba de un congelator cu capacitatea de depozitare de peste 100 mii doze de vaccin, a precizat Tatiana Zatîc

Totodată, până la finele lunii ianuarie, în țară urmează să ajungă patru congelatoare achiziționate – două cu temperaturi de minus 20 de grade, iar celelalte – până la minus 70 de grade.

Imediat ce vaccinurile vor fi livrate în țară (primul lot este așteptat la sfârșit de ianuarie), preparatele vor fi stocate în depozitul ANSP. Transmiterea vaccinului în instituțiile medico-sanitare se va face prin intermediul containerelor speciale și auto-refrigeratorului. Vaccinul va necesita administrare în timp scurt, de până la 120 de ore de la momentul stocării în frigider.

În cadrul instituțiilor medico-sanitare publice vor fi formate echipe specializate pe monitorizarea procesului de imunizare. În perioada 13-14 ianuarie, personalul medical din țară urmează să fie instruit în cadrul unor ateliere online cu privire la procesul de imunizare.