logo

Secretar de stat despre excluderea patentei de întreprinzător: este o frică de schimbare


https://www.ipn.md/ro/secretar-de-stat-despre-excluderea-patentei-de-intreprinzator-este-7965_1097912.html

Interzicerea patentei de întreprinzător și trecerea la activitatea individuală va exclude fenomenul concurenței neloiale și va permite legalizarea veniturilor tuturor comercianților. O spune secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, potrivit căruia titularii de patentă care vin la proteste în centrul Chișinăului sunt cei care se tem de schimbare. Potrivit oficialului, Guvernul va ajuta titularii de patentă să depășească perioada de tranziție, oferindu-le suport financiar, notează IPN.

Reprezentanții Guvernului dau asigurări să titularii de patentă vor primi suport din partea statului în valoare de până la 10 mii de pentru a-și amenaja locul de comerț și pentru a-și procura aparat de casă. Banii vor fi oferiți prin intermediul Agenției pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

„Este o frică de schimbare. În plus, panica este alimentată de cei care se tem să-și legalizeze veniturile, pentru că vor fi nevoiți să-și arate suma reală a veniturilor. Avem posibilitatea să le oferim condiții mai bune decât cele în care activează acum. Fiecare om implicat într-o activitate economică trebuie să respecte un cadru legal. Republica Moldova, la fel ca alte state, plătește pensii, oferă burse, condiții de viață mai bune, exclusiv din impozitele pe care le plătesc cetățenii acestei țări. Cu cât mai mulți agenți economici înregistrați vom avea, cu atât mai mică va fi povara fiscală. Cu cât suntem mai mulți contribuabili, scade povara fiscală. Legea actuală prevede vânzări anuale de cel mult 300 de mii de lei. În discuții cu deținătorii de patentă toți afirmă că nimeni nu depășește această sumă. Diferența dintre patentă și activitatea individuală este doar în prezența aparatului de casă”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun”de la TVR Moldova.

Și experții economici susțin decizia Guvernului de a interzice patenta de întreprinzător, menționând că excluderea acestei forme de comerț este avantajoasă pentru antreprenori, pentru stat și pentru consumatori, întrucât bonul fiscal va deveni obligatoriu.

„Patenta de întreprinzător a fost o soluție la sfârșitul anilor 90, atunci când economia națională trecea prin procesul de reformă la economia de piață. Atunci autoritățile au identificat această soluție temporară de a legaliza afacerile în baza patentei de întreprinzător. Astfel, anumite venituri erau acumulate la bugetul de stat și cei care doreau să practice antreprenoriatul în forma sa cea mai simplă, au obținut această posibilitate. Acum, ceea ce se oferă drept alternativă este mult mai benefic și pentru cei care au afaceri și pentru întreaga societate. Pentru că va fi eliberat bonul de casă care protejează consumatorul, va fi eliminat fenomenul concurenței neloiale, pentru că sunt întreprinderi individuale sau SRL-uri care desfășoară activitate de comerț, iar ei sunt dezavantajați față de cei care activează în baza patentei”, a spus expertul economic, Grigore Vieru.


De la 1 iulie activitatea în baza patentei de întreprinzător este interzisă. Persoanele care desfășoară activitate de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri sunt obligate să treacă la un nou regim fiscal în formă de activitate independentă. Potrivit noii legi, de la 1 iulie titularii de patentă vor activa în baza aparatului de casă și vor achita la stat 1% din venitul obținut din vânzări.