logo

Se solicită soluţii urgente pentru lichidarea problemelor din agricultură


https://www.ipn.md/ro/se-solicita-solutii-urgente-pentru-lichidarea-problemelor-din-agricultura-7966_1008349.html

Reprezentanţii organizaţiilor de agricultori şi fermieri susţin că guvernarea nu-şi respectă angajamentele legate de soluţionarea problemelor din agricultură. Aceştia menţionează că, încă la 19 iulie, premierul Iurie Leancă a semnat o dispoziţie de pregătire a unui plan de acţiuni, dar nici până acum nu s-a făcut nimic. Reprezentanţii organizaţiilor de agricultori şi fermieri au venit cu mai multe propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei din agricultură şi solicită implementarea urgentă a acestora, transmite IPN.

În cadrul unei şedinţe comune a consiliilor administrative ale Federaţiei naţionale a fermierilor din Moldova, a Uniunii republicane „Uniagroprotect” şi Federaţiei naţionale a agricultorilor „Agroinform”, s-a menţionat că principalele nemulţumiri ale agricultorilor ţin de TVA şi sistemul de subvenţionare.

Preşedintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari, a comunicat că agricultorii solicită revenirea la cota de 8% TVA. Agricultorii prezenţi la şedinţă au menţionat că ar fi de acord şi 10% TVA, important este ca banii din TVA, preconizaţi să fie investiţi în afacere, să rămână pe conturile agricultorilor.

Preşedintele Federaţiei naţionale a fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a subliniat că Moldova are nevoie de un fond de intervenţie cerealier, în care să fie păstrate cerealelepentru perioadele mai puţin favorabile.

Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct al Agroinform, a spus că fondul de subvenţionare în agricultură rămâne constant timp de mai mulţi ani, de circa 400 milioane de lei, contrar faptului că aproape s-au dublat veniturile în bugetul de stat timp de 6 ani, iar preţurile pentru combustibil au crescut. Ministerul Agriculturii şi Industriei alimentare propune că fondul de subvenţionare să fie de 670 milioane de lei pentru anul viitor, dar, potrivit lui Iurie Hurmuzachi, în politica bugetar-fiscală el rămâne tot de 400 milioane. Agricultorii au spus că autorităţile pot majora accizele pentru combustibili, iar banii obţinuţi din acestea să fie acordaţi pentru subvenţionarea în agricultură.

Agricultorii au întocmit o rezoluţie cu propunerile lor pentru rezolvarea problemelor în agricultură şi au decis să-şi consolideze puterile pentru a pune presiune asupra guvernanţilor ca aceştia să acţioneze urgent. Rezoluţia va fi depusă la instituţiile responsabile, iar peste 2 săptămâni agricultorii vor mai convoca o şedinţă ca să analizeze reacţia autorităţilor şi să decidă cum să acţioneze mai departe.