logo

Se solicită redirecționarea tranșei ratate de autorități din suportul macro-financiar


https://www.ipn.md/ro/se-solicita-redirectionarea-transei-ratate-de-autoritati-din-suportul-7967_1075073.html

Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Moldova cere Colegiului Comisiei Europene să redirecționeze 40 de milioane de euro – ultima rată din suportul macro-financiar, ratată de autorităţile moldoveneşti – către programul ECIPES (Coeziune Europeană prin programe de susținere pentru cetățeni, primării și tineri). De acești bani ar beneficia 17% din populația Republicii Moldova, 50% primării și 2000 de tineri, precizează solicitanții, citați de IPN.

IDEP Moldova a propus un program de susținere tehnică concentrat pe cetățean, primării și tineri-viitori antreprenori, care să poată accesa o platformă online și, după o scurtă formare online, să poată primi suport UE. Precizările sunt făcute într-un comunicat de presă semnat de Iurie Calestru, reprezentant al Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, autor al programului.

Programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022) trei categorii de beneficiari. Este vorba de tineri între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere în domeniul serviciilor. A doua categorie de beneficiari ar fi primăriile care sunt înfrățite cu primării din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an. Sprijinul ar viza acoperirea financiară a unui proiect de dezvoltare locală. O altă categorie este populația, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV de clasa energetică A +++). Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit.

Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu, co-autor al programului, au purtat discuţii cu peste 60 de deputaţi din parlamentul european, ulterior au avut întrevederi cu Comisia Europeană, iar în data de 10 iunie, au primit un suport repetat pentru acest program din partea a încă nouă eurodeputaţi din şase ţări, care au semnat o adresare către Colegiul Comisiei Europene în care cer aprobarea grupului de lucru pentru dezvoltarea programului. Programul ar trebui să fie lansat pe 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de doi ani, cu suma totală alocată de 40 de milioane de euro.