logo

Se încearcă legalizarea unei construcții ilegale din Mircea cel Bătrân, avocat


https://www.ipn.md/ro/se-incearca-legalizarea-unei-constructii-ilegale-din-mircea-cel-7967_1075476.html

Consilierii municipali și-au schimbat poziția la „180 de grade” față de problema construcției ilegale din preajma blocurilor locative care își au adresa în str. Mircea cel Bătrân, 13/1 și 13/2. Într-o conferință de presă la IPN, avocatul locatarilor blocurilor menționate, Gheorghe Macovei, a spus că, de câteva săptămâni, aleșii locali încearcă să justifice încălcările pe le-a comis compania de construcție.

Avocatul a explicat că pe un teren de 0,5 hectare, un antreprenor construiește trei blocuri locative cu 25 de niveluri. Terenul pe care se face construcția, conform Planului Urbanistic General, prezintă limitări cu privire la înălțimea imobilelor, dar și destinație, acestea fiind încălcate de compania de construcție. De asemenea, construcția este prea aproape de stația PECO, fiind încălcată distanța minimă de 60 de metri.

Gheorghe Macovei spune că, în martie 2020, în urma unui proces de judecată pornit de locatarii blocurilor din preajmă, a fost anulat certificatul de urbanism și autorizația de construcție pentru noua construcție. În toamna anului 2019, o mare parte din consilieri au fost informați despre situația respectivă, mulți dintre ei au mers la fața locului și chiar au întreprins anumite acțiuni atunci pentru a curma ilegalitățile.

Avocatul spune că, mai nou, există un proiect de decizie, care vine să legalizeze încălcările admise. „Mofturile unei companii de construcții  sau doleanțele unui partid politic pun în serviciul ilegalităților un întreg consiliu municipal. De ce nu se sancționează aceste încălcări? De ce se închide ochii și se merge mai departe?”, a remarcat avocatul.

Denis Dobrioglu, locatar al unui bloc din preajma construcției, a menționat în aceeași conferință de presă că terenul pe care sunt ridicate cele trei blocuri locative este prevăzut pentru un edificiu cu o altă destinație, de deservire locală. După ce au fost anulat certificatul de urbanism și autorizația de construcție, compania de construcție a mers în CMC și a solicitat consilierilor să modifice destinația zonei, făcând-o zonă rezidențială, pentru a avea posibilitatea să continue lucrările. Într-un final, consilierii care au promis că vor stopa ilegalitățile sunt cei care acum încearcă să modifice statutul zonei, iar interesele companiei de construcție ar fi promovate de aleși locali ai PSRM și Platformei DA, în frunte cu Andrei Năstase.