logo

Se fac planuri cum se va așeza relația moldo-rusă imediat după parlamentare, analist


https://www.ipn.md/ro/se-fac-planuri-cum-se-va-aseza-relatia-moldo-rusa-7965_1044353.html

Fostul ambasador moldovean la Moscova, analistul Anatol Țăranu, consideră că în cadrul întrevederii președintelui Igor Dodon și cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, care a avut loc la Moscova, s-a dezbătut, mai degrabă, nu o agendă a zilei de azi, ci o agendă a viitorului. „Eu cred că acum se fac planuri cum se va așeza relația moldo-rusă imediat după alegerile parlamentare”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Eu cred că Federația Rusă se găsește în fața unei dileme foarte complicate. Pe de o parte, desigur că ei ar dori ca un partid pro-rus să câștige alegerile și influența lor în Republica Moldova să fie una decisivă pentru mulți ani înainte. Pe de altă parte, o victorie fără echivoc a unei partide pro-ruse ar însemna că Rusia trebuie să-și asume și responsabilitățile de finanțare, de ajutorare economică a Republicii Moldova, a cărei economie se găsește într-o stare deplorabilă”, a notat Anatol Țăranu.

Potrivit lui, din acest punct de vedere, Rusia nu este cointeresată într-o victorie absolută a unei forțe pro-ruse, pentru ea fiind important ca influența sa să fie mare, dar, în același timp, principalele responsabilități pentru economia Republicii Moldova să continue să rămână pe umerii Uniunii Europene și ai partenerilor occidentali ai Republicii Moldova.

Un alt analist politic, Oazu Nantoi, consideră că Moscova este tot mai interesată de o victorie a socialiștilor la alegerile din februarie 2019 și că Dmitri Kozak ar putea să ajute Partidul Socialiștilor să ia mai multe mandate. „ Aceste foruri de tipul forului moldo-rus economic, cu participarea a vreo 200 de businessmeni din Rusia, nu se convoacă la solicitarea domnului Igor Dodon, care este un nimeni pentru Rusia, este o unealtă. Este o decizie adoptată la Kremlin, tot așa cum vizita Patriarhului Kiril, preconizată pentru 28 octombrie, va fi un element de campanie electorală a Partidului Socialiștilor, nimic mai mult, nimic comun cu creștinismul nostru”, a subliniat analistul.