Procesul de lichidare a băncilor ale căror licenţe au fost retrase de Banca Naţională a fost extins de la trei la cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă doi ani. Parlamentul a adoptat în două lecturi o iniţiativă legislativă care prevede modificarea şi completarea Legii instituţiilor financiare şi a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali, transmite IPN.
Potrivit notei informative a proiectului de lege, lichidatorii băncilor întâmpină dificultăţi în acest proces în legătură cu examinarea îndelungată a litigiilor aflate pe rol în instanţele de judecată.
La situaţia din februarie 2016, în proces de lichidare se aflau 11 bănci: BCA „Bancosind”, „BIID MB” SA, BC „Basarabia”, Banca „Guinea” SA, BCA „Întreprinzbancă”, BCI „Oguzbank” SA, BC „Investprivatbank” SA, Banca de Economii, Banca Socială, Unibank şi Universalbank.
Potrivit datelor prezentate de lichidatori, băncile aflate în proces de lichidare au datorii semnificative faţă de persoane fizice şi juridice, alte bănci şi instituţii de stat. La situaţia din decembrie 2015, depozitele persoanelor fizice constituiau peste 585 de milioane de lei, iar cele ale persoanelor juridice – peste 800 de milioane de lei.
În proiect se menţionează că majorarea termenului de lichidare va permite lichidatorilor să finalizeze toate acţiunile în instanţele de judecată la încasarea datoriilor şi urmărirea bunurilor gajate, dar şi comercializarea activelor la preţuri rezonabile. Aceasta, la rândul său, va permite acumularea de resurse financiare pentru recuperarea datoriilor către deponenţi.