logo

Se estimează că doar 10% din autobuze se vor încadra în categoria superioară de confort


https://www.ipn.md/ro/se-estimeaza-ca-doar-10-din-autobuze-se-vor-7966_1071293.html

Peste 2 200 de autobuze vor fi supuse verificărilor corespunderii categoriilor de confort. La data de 3 februarie, 232 de operatori de transport rutier au depus deja grafice eșalonate privind clasificarea, iar în jur de 90 de operatori au confirmat că urmează să depună graficele până la sfârșitul acestei săptămâni. Autoritățile estimează că doar 10% din acestea se vor încadra în categoria superioară de confort, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministrului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică, a declarat într-o conferință de presă că sunt autorizate să efectueze încadrarea pe categorii de confort 24 de stații de inspecție tehnică periodică.

Agenția Națională Transport Auto a ajustat sistemul informațional automatizat Autotest, prin care se duce evidența în timp real a fiecărui vehicul care efectuează o inspecție tehnică periodică și clasificare pe categorii de confort.

În privința operatorilor de transport rutier care nu au depus grafice de încadrare pe categorii de confort, ANTA va sesiza administrația gărilor auto privind sistarea activității vehiculelor pe rute regulate ce aparțin operatorilor de transport rutier nominalizați.

Iulian Postică a precizat că încadrarea unităților de transport în categoria superioară nu înseamnă că se va trece neapărat la tariful de 70 de bani per kilometru. Potrivit lui, cel puțin asta reiese din discuțiile purtate cu operatorii de transport. Mai mult ca atât, persistă factorul concurențial, pe o rută activând mai mulți operatori. Și în cazul rutelor cu un singur operator, transportatorul va putea solicita tariful de 70 de bani doar pentru unitatea de transport încadrată în clasa superioară sau trebuie să aibă întregul parc modernizat ca să poată aplica tariful majorat.

Încadrarea unităților de transport în categorii de confort a fost una dintre condițiile pentru majorarea tarifelor la călătoriile interurbane din 1 ianuarie – cu 12 bani per kilometru (până la 60 de bani/km), iar pentru categoriile superconfort – cu 22 de bani per kilometru (până la 70 de bani/km).

Conform datelor din Registrul operatorilor de transport rutier, sunt înregistrate 6095 autobuze, dintre care circa 3200 sunt antrenate la deservirea rutelor incluse în programele de transport rutier în trafic interraional și raional.