logo

Se deschide concursul pentru desemnarea Capitalei Tineretului


https://www.ipn.md/ro/se-deschide-concursul-pentru-desemnarea-capitalei-tineretului-7967_1099375.html

Autoritățile publice locale sunt încurajate să aplice la concursul „Capitala Tineretului”, ediția 2024. Localitatea câștigătoare va primi un suport financiar în valoare de circa un milion de lei din partea Ministerului Educației și Cercetării pentru implementarea proiectelor pentru tineri. Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 octombrie, transmite IPN.

Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Ion Donea, a precizat că programul „Capitala Tineretului” este dedicat autorităților publice locale cu mai puține oportunități de a investi în sectorul de tineret. Nu este eligibil municipiul Chișinău, dar și localitățile deținătoare ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii trei ani de la ediția pentru care se aplică.

Autoritatea publică locală va completa un formular de aplicare în care să arate pe cine a reușit să mobilizeze la nivel local (centre de tineret, organizații de tineret, sectorul privat care dorește să investească pe partea de tineret). De asemenea, este important ca APL să demonstreze contribuția proprie către acest program, inclusiv contribuția financiară planificată pentru anul 2024. Este salutabil ca localitatea să dețină spații unde tineri pot organiza diferite activități.

Domenii de finanțare se vor referi la diferite programe pentru tineret, proiecte dedicate spiritului civic și angajamentului tinerilor în procesul de luare a deciziilor, dar și proiecte legate de inovație socială și inițiative de dezvoltare comunitară.

După depunerea dosarelor, o comisie din cadrul Agenției Naționale pentru Tineret și Ministerului Educației și Cercetării  va analiza dosare și în termen de circa două săptămâni va numi câștigătorul.

În anul 2023, Capitala Tineretului a devenit municipiul Ungheni. Municipiul a mai deținut acest titlu în anul 2011, în cadrul primei ediții a programului.