logo

Se cer mecanisme pentru implementarea legii 2%


https://www.ipn.md/ro/se-cer-mecanisme-pentru-implementarea-legii-2-7967_1015504.html

Guvernarea este chemată să elaboreze neîntârziat mecanismele necesare pentru funcţionarea Legii privind consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile, cunoscută ca şi legea 2%. În lipsa acestor mecanisme, organizaţiile neguvernamentale nu pot beneficia la modul real de susţinerea oferită de către cetăţeni.

Legea respectivă oferă persoanelor fizice şi juridice dreptul de a direcţiona organizaţiilor neguvernamentale până la 2% din impozitul pe venit plătit statului.

Andrei Brighidin, director dezvoltare, monitorizare şi evaluare în cadrul Fundaţiei Est-Europene, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că implementarea acestei legi va permite organizaţiilor neguvernamentale să beneficieze de mai multă finanţare în realizarea activităţilor statutare. Este vorba despre organizaţii care desfăşoară activităţi de utilitate publică, adică organizaţii care implementează anumite servicii, întreprind activităţi de monitorizare, educaţie, de susţinere a unor grupuri sociale dezavantajate.

În practică, mecanismul de implementarea cere ca autorităţile responsabile să elaboreze formulare care ar permite contribuabilului să susţină organizaţiile neguvernamentale. „Vrem să avem o claritate când şi în ce condiţii acest lucru se va întâmpla pentru că în lege au fost operate acele modificări care permit implementarea mecanismului, dar acesta urmează a fi concretizat prin intermediul unei hotărâri de guvern”, a adăugat directorul dezvoltare, monitorizare şi evaluare în cadrul Fundaţiei Est-Europene.

Printre carenţele menţionate de către experţi este faptul că legea nu pune pe picior de egalitate reprezentanţii cultelor religioase şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. Spre deosebire de cultele religioase, ONG-urile, pentru a fi eligibile să obţină cele 2%, trebuie să treacă procedura de certificare a utilităţii publice. De asemenea, în lege nu este menţionat cum va fi asigurată confidenţialitatea acestui mecanism, pentru că nu este normal ca beneficiarii să cunoască cine sunt contribuabilii, a mai spus Andrei Brighidin.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Antoniţa Fonari, a menţionat că ONG-urile, în special cele din comunităţi, cu bani foarte mici, au grijă de  copii, persoane în etate, victime ale violenţei, de ecologie etc. „Ele creează locuri de muncă, oferă o speranţă comunităţilor. 2% înseamnă să oferi fiecărui cetăţean posibilitatea să susţină ONG-urile”, a spus Antoniţa Fonari.

Acţiunea „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: Revenim la cele şapte priorităţi”, în cadrul căreia sunt făcute 7 apeluri către guvernare, este anunţată de către CNP, Consiliul ONG, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, Alianţa Anticorupţie, Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciu Public.