logo

Se cer mecanisme de participare efectivă a persoanelor cu dizabilități la luarea deciziilor


https://www.ipn.md/ro/se-cer-mecanisme-de-participare-efectiva-a-persoanelor-cu-dizabilitati-la-luarea-7978_1046092.html

Un om cu dizabilități este, mai întâi de toate, un om cuabilități,iar crearea unui mediu favorabil în care să-și pună învaloare personalitateaeste garanția succesului personal, dar și al comunității dincare face parte. Alăturide alte retrospective ale anului 2018, IPN vine cu un ciclu de materiale despre oameni care trăiesc cu o dizabilitate și despre organizații care le promovează drepturile.
---


Participarea la viața comunității oferă persoanelor cu dizabilități șanse mai mari de integrare. Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, spune că la nivel local este nevoie să fie creat un mecanism care să permită participarea efectivă a persoanelor cu dizabilități la procesul de consultare și luare a deciziilor, respectându-se principiul stipulat de Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: „Nimic despre noi fără noi”.

Vitalie Meșter susține că 2018 a fost un an cu mai multe realizări. Din acest an, tuturor elevilor cu cerințe educaționale speciale, inclusiv celor din școlile auxiliare, le este asigurat dreptul la studii gimnaziale obligatorii. În alt context, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, împreună cu alte organizații membre ale platformei „Chișinăul accesibil pentru toți”, au reușit să pună pe agenda autorităților municipale necesitatea asigurării condițiilor de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități în spațiile publice.

În urma demersurilor și a întâlnirilor periodice, autoritățile locale și-au asumat angajamentul ca trotuarele străzilor reparate capital să fie accesibilizate pentru toate persoanele cu dizabilități. Astfel, urmează să fie instalat pavajul tactil conform standardelor pe trotuarele bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, Vasile Alecsandri și Constantin Negruzzi. De asemenea, la șapte intersecții de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt urmează să fie instalate semafore sonore destinate pentru persoanele cu dizabilități de vedere.

„Asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele cu dizabilitate severă a fost, de asemenea, unul din subiectele importante pentru noi în acest an. A fost anulată  obligația acumulării stagiului minim de cotizare pentru persoane cu dizabilitate severă cu afecțiune generală. Aceasta a fost posibilă în urma hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova din 22.11.2018, hotărâre obținută în urma cauzei inițiate de către   CDPD la sesizarea unei persoane cu dizabilități severe”, a spus Vitalie Meșter.

Una din nerealizările acestui an, spune Vitalie Meșter, este că nu s-a reușit să fie garantat prin lege mecanismul de creare a locurilor de muncă pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. De asemenea, nu s-a reușit includerea în stagiul de cotizare a persoanei a perioadei în care a avut grijă de o persoană cu dizabilități severe în intervalul anilor 1999-2016.

Unul din obiectivele Centrului Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități pentru anul viitor este ca persoanele cu dizabilități să fie implicate mai activ în inițiativele societății civile. Să fie consolidate eforturile societății civile în ceea ce privește inițiativele de promovare a drepturilor omului. Să se asigure participarea acestora la toate nivelurile de la planificare, realizare și monitorizare. Centrul își mai propune promovarea și asigurarea dreptului la educație incluzivă a persoanelor cu dizabilitate de auz. Ca acestor elevi să le fie asigurat și garantat dreptul la studi  liceale, colegiale și universitare.

Ion Ciobanu, IPN