logo

Se cer garanții că abuzurile din perioada regimului oligarhic nu se vor repeta, politolog


https://www.ipn.md/ro/se-cer-garantii-ca-abuzurile-din-perioada-regimului-oligarhic-7965_1069809.html

Politologul Dionis Cenușa susține că o parte din cei incluși în lista interceptaților s-au apropiat de factorul politic rival față de Partidul Democrat – prin asociere indirectă cu opiniile critice față de regim sau manifestarea expresă de simpatii personale față de opoziție. „După cum vedem, orice mijloc era utilizat pentru a servi interesele politice, și în special cel de supraviețuire, ale oligarhului Vladimir Plahotniuc”, menționează Dionis Cenușa, citat de IPN.

Într-o postare pe Facebook, politologul menționează că, pe lângă încălcarea gravă a limitelor în care statului îi este permisă intervenția în viața privată a cetățenilor, scandalul legat de interceptări indică asupra a câteva aspecte esențiale. „Regimul oligarhic vedea pericol atât în opoziția extra-parlamentară, cât și în societatea civilă, care a devenit mai credibilă decât guvernarea, în particular în relația cu partenerii externi. Ponderea persoanelor în interiorul instituțiilor (ONG-uri, mass-media, fundații străine) conta deoarece aceștia interacționau cu partenerii externi, care foloseau aceste canale de comunicare prin care verificau informația despre evoluțiile din Moldova”, precizează Dionis Cenușă.

Politologul mai spune că, dacă am fi într-un context similar celui din Rusia, aceiași oameni interceptați ar fi probabil forțați să părăsească țara. Potrivit lui, interceptările par să fi fost folosite ca măsuri preventive, evident nedemocratice, „pentru a calma spiritele în interiorul regimului lui a Plahotniuc, care era conștient ca pierdea neîncetat legitimitatea.

Potrivit lui Dionis Cenușa, relația specială a socialiștilor cu Rusia, „care exportă modele nedemocratice de comportament statal în regiune, necesită nu doar vigilență ridicată, dar și introducerea unor garanții serioase pentru nerepetarea abuzurilor comise în perioada regimului lui Plahotniuc”.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat vineri o listă a persoanelor convorbirile cărora au fost interceptate, printre ei experți, profesori, jurnaliști și activiști din diferite domenii. Ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu precizări. Potrivit PA, este efectuată urmărirea penală pentru culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației. Patru ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP, și trei procurori au calitatea de bănuit.