logo

Se caută specialiști la ministere și inspectori la agenții guvernamentale. Târg de cariere la Guvern


https://www.ipn.md/ro/se-cauta-specialisti-la-ministere-si-inspectori-la-agentii-7967_1107941.html

Peste 400 de locuri de muncă în instituții de stat au fost prezentate la târgul de cariere, organizat la Guvern, joi, 10 octombrie. Salariile propuse sunt de cel puțin 8 000 de lei, la care se adaugă pachete sociale. Sunt oferte la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, se caută inspectori la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, specialiști la Ghişeul unic din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație, transmite IPN.



Șefa Direcției resurse umane în cadrul Biroului Național de Statistică, Natalia Cîrlig, a menționat că instituția oferă 35 de funcții vacante, de la specialist principal până la consultant principal, precum și șase poziții pentru stagii plătite. Persoanele care vor să se angajeze la instituție trebuie să aibă studii superioare de licență în economie, statistică, audit intern, contabilitate, relații internaționale, jurisprudență. Procedura de concurs are loc prin proba scrisă și interviul. Salariul pentru posturi vacante expuse la concurs variază de la 9 300 de lei – specialist principal, până la consultant principal – 11 880 de lei.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este în căutarea de inspectori pe domenii de activitate a instituției. Șeful Direcției managementul resurselor umane, Eduard Andrușca, a spus că sunt nevoie de persoane care au absolvit studii superioare în medicină veterinară, agronomie, protecția plantelor și siguranța alimentelor. După ce candidatul promovează concursul, urmează termenul de probă ca debutant de 3 luni, în cazul în care, din diferite motive, nu a reușit să promoveze termenul de debutant, el poate fi prelungit pentru 3 luni. Un inspector nou venit în cadrul agenției va primi în jur de 10-11 mii de lei.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a venit la eveniment cu două oferte de funcții vacante de execuție și trei propuneri de stagii plătite. Sunt funcții vacante și în Direcția infrastructura calității și supravegherea pieței și Secția politici de reglementare a mediului de afaceri. De asemenea, sunt oferte de participare la stagiul plătit în Direcția analiză și prognozare macroeconomică, Secția regimuri comerciale și organizația mondială a comerțului. Candidații trebuie să aibă studii în domeniul economic, juridic, administrarea publică, a menționat consultantul principal la Secția resurse umane a ministerului, Aliona Dobrota.



Inspectoratul General pentru Migrație propune funcții vacante în cadrul Ghişeului unic de documentare a străinilor. Șefa Direcției integrare străini în cadrul inspectoratului, Vera Valuța, a spus că este important ca persoana să fie integră, să aibă studii în domeniul juridic, sunt așteptați îndeosebi absolvenții Academiei „Ştefan cel Mare” al Ministerului Afacerilor Interne (sau cu alte studii conexe). Persoanele pot fi angajate prin procedura de concurs, dar și pot fi repartizate de la Academia „Ştefan cel Mare”. Ca să promoveze concursul, persoana trebuie să aibă minimum nota șase. Salariul este de la 8 mii în sus.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat că la eveniment participă ministere, Cancelaria de Stat, agenții, inspectorate care ofertează peste 400 de locuri de muncă, toate acestea pot fi găsite și pe platforma cariere.gov.md. Câteva instituții caută angajați în funcții de execuție, care încep de la 12 mii de lei pentru debutanți, precum și la posturi manageriale, cu salariu de până la 25 de mii de lei. Suplimentar, la târgul de cariere este în desfășurare promovarea stagiilor plătite, un program inovativ al Guvernului prin care se oferă burse de 3 000 de lei pentru tineri eligibili. Aceste stagii pot duce ulterior la angajare fără concursuri.



Tinerii prezenți la târgul de cariere au declarat că au venit cu scopul de a explora oportunitățile de muncă și de a se înscrie în stagii oferite de ministere și agenții. Printre instituțiile la care își doresc să activeze se numără Ministerul Afacerilor Externe, Cancelaria de Stat, Inspectoratul General de Carabinieri, Ministerul Educației și Cercetării. Studenții afirmă că, deocamdată, preferă să se angajeze part-time, având în vedere salariile cuprinse între 3 mii și 20 de mii de lei.

Cele mai multe oferte sunt la Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția de Investiții. În rezultatul primei ediții a evenimentului, au fost angajate în serviciul public peste 100 de persoane.