logo

Se caută soluții pentru suplimentarea colecției de carte în bibliotecile din țară


https://www.ipn.md/ro/se-cauta-solutii-pentru-suplimentarea-colectiei-de-carte-in-7967_1096064.html

Numărul de vizite ale persoanelor fizice în biblioteci a crescut cu aproape 800 de mii anul trecut, iar numărul de cititori s-a mărit cu 47 de mii. Ca urmare a ridicării restricțiilor pandemice, cititorii, după o „intoxicație digitalăˮ, au pornit la biblioteci. Însă s-a micșorat numărul achizițiilor,cu peste 50 de mii. În consecință, s-a redus și numărul împrumuturilor, cu peste 600 de mii. La fel, a scăzut rata medie de înnoire a colecțiilor. Decidenții se află în căutarea unor soluții pentru suplimentarea colecției de carte din biblioteci. Subiectul a fost abordat în cadrul simpozionului „Anul Bibliologic 2022ˮ, transmite IPN.

Vera Osoianu, director adjunct al Direcției cercetare şi dezvoltare în biblioteconomie și știința informării, Biblioteca Națională, a menționat că pentru a veni în rând cu recomandările IFLA-UNESCO privind achiziția de carte pe cap de locuitor,  am avea nevoie de aproximativ 11 lei pe cap de locuitor. „Cu câțiva ani în urmă au fost enunțate niște recomandări ale Ministerului Finanțelor care prevedeau 7 lei pe cap de locuitor. Însă aceste recomandări niciodată nu au fost respectate de către administrația publică localăˮ, a spus bibliotecara.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a declarat că pentru anul 2023 se propune mărimea Fondului de carte al bibliotecilor din toată țara. „Este extrem de important să avem carte nouă cu autori vechi și noi. Avem nevoie de carte modernă și, bineînțeles, după atâția ani de independență și suveranitate, ar trebui să scăpăm de cărțile cu alfabet chirilic și să rămână aceste cărți doar în muzeu ca un document al acelor timpuri. Cartea cu caracter chirilic în niciun caz nu trebuie distrusă sau aruncată, dar trebuie să ne îngrijim de publicațiile noi care vor ajunge în biblioteci. Acum vom încerca să suplinim fondurile de achiziție de carte a Ministerului, astfel ca prin intermediul Bibliotecii Naționale să putem distribui carte în toate bibliotecile din țară. Vom amenda legislația și regulamentele în așa fel încât să simplificăm procesul de donație de carte, care în prezent este extrem de dificilˮ, a afirmat ministrul.

„Noi, cei de la Biblioteca Națională, promitem că vom pune umărul în măsura posibilităților și competențelor, să ajutăm Ministerul, dar și bibliotecile din țară. Împreună să facem această schimbare de care au nevoie comunitățile noastre, de carte nouă, carte actuală și carte care într-adevăr va fi și drept subiect de discuție în cadrul acelor cluburi literare pe care noi ni le propunem, discuțiilor literare, dar și altor forme de activitate ale bibliotecilor din țarăˮ, a menționat directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

Angela Brașoveanu-Erizanu, consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, a îndemnat publicul să urmărească pagina „Cartea Deschisăˮ care va gestiona proiectul național de promovare a lecturii. În cadrul proiectului vor fi desfășurate achiziții de carte, vor fi organizate vizite ale scriitorilor moldoveni și români prin bibliotecile și școlile din țară. De asemenea, vor avea loc donații de carte și concursuri.