logo

Se atestă o revigorare a creditelor de consum și de imobil


https://www.ipn.md/ro/se-atesta-o-revigorare-a-creditelor-de-consum-si-7966_1100804.html

În trimestrul III al anului curent s-a înregistrat o revigorare pe piața creditelor. Și dacă trendul va continua, aceasta va duce la o anumită înviorare în economia națională. O spune guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care a prezentat marți raportul asupra inflației nr. 4, transmite IPN.

„Se observă evoluția unor tipuri de credite noi. În trimestrul III s-a înregistrat o revigorare a creditelor de consum în primul rând, în sfârșit avem creditele de imobil pe palier pozitiv și comerțul. Deci, a început procesul de creditare a acestor trei componente, ceea ce este un semn bun în timp. Dacă trendul va continua, aceasta va duce la o anumită înviorare în economia națională”, a menționat Octavian Armașu.

Potrivit lui, cu toate că BNM a avut o politică monetară destul de stimulativă, cu rate destul de joase, nu se observă anumite procese care să îngrijoreze sub aspectul dolarizării. „Dolarizarea, generic vorbind, este procesul când se schimbă intermedierea din lei moldovenești în valută străină. Adică oamenii iau mai multe credite în valută, mai multe depozite în valută. Deci observăm că situația este mai mult sau mai puțin stabilă. Sunt anumite fluctuații, dar în limita normalului”, explică șeful BNM.

Referindu-se la cererea internă ca sursă de finanțare a consumului casnic, sunt transferurile de peste hotare. Însă, remitențele sunt pe palier negativ. „În primul rând, se manifestă acea încetinire a creșterii economice din Uniunea Europeană și Zona Euro. Dar vedem o anumită stabilitate, adică nu vedem creșteri în ceea ce ține de cheltuielile din bugetul asigurărilor sociale. Este o creștere stabilă de circa 18-20% în termeni nominali”, a mai spus guvernatorul.

Potrivit BNM, prognoza curentă este complicată de amplificarea riscurilor și incertitudinilor privind economia mondială, mai ales ca urmare a evenimentelor recente pe plan internațional. Sporirea tensiunilor geopolitice ar putea scumpi resursele energetice și, astfel, va influența creșterea cererii încă atenuată. În zona euro, urmările crizei energetice asupra industriei au micșorat așteptările creșterii economice. Diferențele ratelor de dobândă și creșterea primei de risc vor menține dolarul SUA apreciat față de alte valute liber convertibile. Cotațiile la produsele alimentare vor scădea ușor în continuare și se vor stabiliza în anul viitor.

Instituția mai menționează că prețurile de consum vor încetini, cel puțin, datorită unei cereri interne joase, a temperării prețurilor în industrie, a micșorărilor recente de tarife și a efectului bazei înalte din anul trecut.