logo

Se atestă o creştere considerabilă a ratei şomajului în contextul pandemiei, ANOFM


https://www.ipn.md/ro/se-atesta-o-crestere-considerabila-a-ratei-somajului-in-7966_1074598.html

Din cauza instituirii restricţiilor în contextul COVID-19, mulţi dintre salariaţi şi-au pierdut locul de muncă, confirmă Elena Coban, specialist principal la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Contactată de către IPN, Elena Coban a precizat că, în luna martie, când a fost instituită starea de urgenţă, la agenţie erau înregistrate cu statut de șomer 1511 persoane. Numărul şomerilor a cunoscut o creştere semnificativă în luna aprilie, când s-a ajuns la 9127 de persoane. În luna mai au fost înregistrați 6182 persoane cu statut de şomer. Pe parcursul semestrului I, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost înregistrați cu statut de șomer 28,1 mii de persoane.

Cei mai mulți șomeri înregistrați sunt persoane cu vârsta de 30-49 de ani (14,8 mii de șomeri sau 28% din totalul șomerilor înregistrați). Urmează categoria de vârstă de 50-65 de ani (8,2 mii de șomeri). 17,6 mii șomeri sau 63% nu dețineau o calificare profesională, având un nivel de instruire primar/gimnazial/liceal. Din această categorie 64% au constituit femeile.

Elena Coban a precizat că dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește de către subdiviziunile teritoriale, iar cuantumul este stabilit de Casa Națională de Asigurări Sociale. Acest ajutor nu poate depăşi cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent la data stabilirii dreptului la ajutor de şomaj.

Pentru perioada de urgență, persoanele înregistrate cu statut de şomer la una dintre subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, beneficiază lunar de ajutor de şomaj în mărime de 2775 de lei, doar de la data solicitării și transmiterii cererii. La data de 2 iunie, pentru perioada 7-15 mai, subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au emis 14698 de decizii de stabilire a dreptului la ajutor de șomaj, care au fost transmise către Casa Națională pentru Asigurări Sociale pentru efectuarea calculului și plății ajutorului de șomaj.

Întrebată despre cele mai solicitate profesii din Republica Moldova la momentul actual, Elena Coban, specialist principal la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a numit profesiile de cusător (industria ușoară/confecțiilor); conducător auto (șofer), asistent medical, medic de specialitate, vânzător produse alimentare și nealimentare, inspector de poliție, contabil, manager.