Persoanele care practică activități declarate prin lege ca fiind monopol de stat vor fi scutite de taxa pentru unitățile comerciale sau taxa de prestări servicii. O modificare în acest sens la Codul Fiscal se regăsește în unul dintre proiectele pentru care Guvernul și-a asumat recent răspunderea în fața Parlamentului, transmite IPN.
În nota informativă a proiectului se menționează că autoritățile publice locale continuă să aprobe cote ale taxelor pentru desfășurarea jocurilor de noroc. Potrivit autorilor, în cele mai dese cazuri acestea nu au la bază un studiu comprehensiv, care să argumenteze oportunitatea stabilirii anumitor cote, mai ales că activitatea în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat. Iar stabilirea cotelor excesive pentru aceste genuri de activitate diminuează esențial veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare aceste tipuri de jocuri de noroc.
Autorii prezintă drept exemplu faptul că în orașul Călărași, taxa anuală pentru fiecare automat de joc constituie 33 100 de lei. La o sală cu circa 25 de automate de joc, taxa per an ar constitui 827 500 de lei. În municipiul Bălți, pentru sălile cu o suprafață mai mare de o sută de metri pătrați, taxa locală anuală este de 500 de mii de lei. În municipiul Chișinău, în funcție de amplasarea acestor săli, taxele anuale variază între 247 de mii și 266 de mii de lei.
Ministerul Finanțelor a propus completarea Codului Fiscal cu norma ce prevede scutirea de achitarea taxei pentru unitățile comerciale sau de prestări servicii pentru persoanele ce practică activități declarate prin lege monopol de stat.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, semnat de președintele Parlamentului și transmis spre promulgare șefului statului.