Scutirea de taxele vamale a granitului pentru Memorialul din Chişinău a provocat discuţii contradictorii între deputaţii comunişti şi cei din opoziţie
https://www.ipn.md/ro/scutirea-de-taxele-vamale-a-granitului-pentru-memorialul-din-chisinau-a-provocat-7966_958233.html
Parlamentul a aprobat vineri, 10 martie în 2 lecturi un proiect de lege care prevede scutirea de taxe vamale la introducerea pe teritoriul ţării a articolelor din granit care vor fi utilizate pentru reconstrucţia Memorialului Slavei Militare din municipiul Chişinău. Acest proiect a provocat discuţii îndelungate în plenul Parlamentului, fiind criticat de deputaţii din opoziţie.
Proiectul a fost propus de un grup de deputaţi comunişti în frunte cu Nicolai Guţul. Acesta prevede scutirea de taxe vamale a 1613 metri patraţi de articole din granit care vor fi importate de Organizaţia pentru apărarea drepturilor slavilor „VECE” din R. Moldova, a cărui preşedinte este Nicolai Guţul.
Deputatul creştin democrat Vlad Cubreacov a calificat această iniţiativă drept „stranie”, deoarece deputatul Guţul este parte interesată. De asemenea el a spus că votarea proiectului de lege ar crea precedente, după şi alte ONG-uri să dorească aceleaşi scutiri. Proiectul este susceptibil de incorectitudine şi fraudă, a mai spus Cubreacov.
Deputatul AMN Anatol Ţăranu a spus că scutirea de taxe vamale va prejudicia bugetul de stat de circa 700 mii lei şi a pus întrebarea dacă în genere reconstrucţia Memorialului este necesară, în timp ce există alte probleme şi aceşti bani ar putea fi utilizaţi în alte scopuri. Poziţia lui Ţăranu a fost susţinută şi de alţi deputaţi din opoziţie, care de asemenea au pus la îndoială necesitatea acestor lucrări.
Igor Klipii, deputat PSL a declaratz că astfel de lucrări şi tranzacţii reprezintă o piramidă politico-economică, unde sunt efectuate anumite lucrări, de către anumiţi agenţi economici, iar banii sunt depuşi în unele bănci şi mai apoi revin în campaniile electorale pentru finanţarea partidului de guvernământ.
Pentru iniţiativa propusă de grupul de deputaţi s-au pronunţat deputaţii comunişti, care s-au expus asupra necesităţii lucrărilor respective şi a aprobării proictului de lege.
Discuţiile au fost întrerupte de preşedintele şedinţei, spikerul Marian Lupu, fapt care a fost crticicat de deputaţi din opoziţie, iar Cubreacov l-a acuzat de încălcarea regulamentului.
După adoptarea în prima lectură, Nicolae Bondarciuc preşedintele Comisiei pentru politică economică, buget şi finanţe a propus să fie votat şi în lectura a doua.
Cubreacov şi Ţăranu au solicitat o pauză prevăzută în regulament, de cel puţin 7 zile, pentru ca fracţiunile să-şi formuleze obiecţile şi amendamentele.
Marian Lupu însă a pus propunerea lui Bondarciuc la vot. Pentru proiectul respectiv de lege au votat deputaţii comunişti şi unii deputaţi independenţi.
Pentru reconstrucţia Memorialului Slavei Militare în buget sunt prevăzuţi 30 de milioane de lei. Lucrările trebuie să fie finisate până la data de 9 mai, 2006.