Scumpiri în lanţ?
https://www.ipn.md/ro/scumpiri-in-lant-7966_979965.html
Creşterea uşoară a preţurilor la carburanţi, în opinia ministrului economiei Valeriu Lazăr, pare firească, având în vedere că importatorii de produse petroliere comercializează în prezent stocurile procurate în perioada, când preţurile mondiale la acestea sporise, precum şi deprecierea din ultimul timp a leului. Vicepremierul nu exclude faptul că sporirea preţurilor la benzină şi motorină ar putea declanşa şi alte scumpiri, atât la lactate, despre care se cunoaşte, precum şi la alte mărfuri şi servicii, notează Info-Prim Neo.
De asemenea, Lazăr a spus că, în legătură cu majorarea preţurilor la gaze, de la 1 ianuarie, ar putea să crească tarifele la energia electrică.
„Noi avem semnat cu Gazprom-ul un acord, care prevede formula de calculare a preţului la gazele livrate, vom ajunge treptat la preţul aplicat gazelor livrate ţărilor europene. Aici nu putem să facem nimic, pentru că şi în Federaţia Rusă tarifele la gaze se majorează. Noi trebuie să identificăm corect modalităţile de compensare a scumpirilor pentru categoriile de populaţie cu venituri mici” a spus Valeriu Lazăr.
Totodată, el a menţionat că este necesar să fie combătute scumpirile artificiale la unele produse, inclusiv la produsele alimentare. În opinia sa, este absurd ca într-o ţară săracă precum este Moldova, preţurile la produsele alimentare să fie atât de mari, iar rentabilitatea unor firme ce desfac aceste produse să fie de 500 %.
Preţurile exagerate, în parte, se explică şi prin costul mare al tranzacţiilor. Numărul de certificări, testări, la care sunt supuşi agenţii economici şi al certificatelor pe care trebuie să le obţină se reflectă în preţul suportat de consumatori. În acest context, vicepremierul a informat că va fi elaborată o nouă lege a comerţului intern, vor fi revăzute prevederile din actele normative, ce vizează protecţia consumatorului.
În ce priveşte preţurile la carne şi produse din carne, Lazăr a spus că au fost
anulate unele restricţii la importul de carne, fiindcă susţinerea producătorilor locali nu poate fi făcută în detrimentul consumatorilor, a populaţiei R. Moldova, care trebuie să plătească preţuri triple pentru aceste produse.
„Dar, pentru a vedea cum va funcţiona anularea restricţiilor, trebuie să treacă o anumită perioadă de timp. Acum se fac importuri puţine, firmele au suficiente rezerve la depozite şi în frigidere. De asemenea, vom identifica şi alte instrumente specifice economiei de piaţă prin care vom încerca să combatem preţurile exagerate”, a adăugat Lazăr, menţionând că rezultatele ar putea fi simţite peste câteva luni.