Scumpirea gazelor va contribui la încetinirea creşterii economice în R. Moldova, susţin experţii BM
https://www.ipn.md/ro/scumpirea-gazelor-va-contribui-la-incetinirea-cresterii-economice-in-r-7966_958990.html
Creşterea preţului la gaze, înregistrată până în prezent, va contribui la o încetinire a creşterii economice până la 5% anual, precum şi la o majorare a deficitului bugetar. Această declaraţie a fost făcută joi, 20 aprilie, de către economistul superior de ţară al Băncii Mondiale (BM), Lawrence Bouton, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Chişinău.
Potrivit sursei citate, pentru anul 2006, se prognozează un deficit bugetar de 0,8% din PIB. Dacă preţul la gaze ar creşte până la 160 USD/1000 m.c., atunci deficitul bugetar s-ar majora cu încă 0,5-0,8% din PIB, sau cu 190-290 mln lei.
„Impactul asupra familiilor sărace ar putea fi semnificativ. Pentru a le proteja complet de şocul produs de preţurile la agenţii energetici, ar fi nevoie de resurse în volum de 0,7-1,7% din PIB, sau 260-625 mln lei”, susţine Lawrence Bouton. În acelaşi timp, experţii BM se pronunţă împotriva acordării compensaţiilor la gaze, inclusiv din considerentul, că Guvernul nu dispune de astfel de fonduri.
În opinia specialistului superior al BM în domeniul energetic, Dejan Ostojic, unul din elementele-cheie în depăşirea crizei este sporirea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor de energie şi atragerea investiţiilor străine în domeniu energetic, crearea CET-lor ş.a.
Expertul consideră că nu există prea multe alternative pentru diversificarea pieţelor de importare a gazelor. „Securitatea energetică trebuie abordată prin diversificare, dar cât priveşte gazele nu sunt prea multe alternative. Există un proiect de importare a gazelor din Asia Centrală prin Turcia, însă acesta ar putea fi implementat abia peste 3-4 ani. De aceea, pe termen scurt şi mediu, Rusia rămâne a fi unica sursă de import”, susţine Dejan Ostojic.
Potrivit lui, chiar dacă această piaţă va fi diversificată, oricum preţurile la gazele naturale vor continua să crească, astfel încât reformele structurale sunt inevitabile.
Informaţia Băncii Mondiale privind impactul preţului la gaze asupra economiei R. Moldova a fost transmisă Guvernului la 18 aprilie curent şi se aşteaptă reacţii din partea acestuia.