logo

Scuarul Octavian Ghibu din capitală, motiv de dispută


https://www.ipn.md/ro/scuarul-octavian-ghibu-din-capitala-motiv-de-disputa-7967_1037555.html

În Scuarul Octavian Ghibu din capitală, unde administrația Muzeului Național de Artă planifica să edifice un spațiu pentru conservarea patrimoniului, un grup de activiști a amenajat un spațiu de recreere, instalând mai multe bănci. Acest lucru a fost posibil după o decizie a Consiliului municipal Chișinău prin care spațiul a fost întors în posesia municipalității, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, a declarat că terenul a fost trecut în posesia muzeului în anul 2015, printr-o decizie a CMC, însă anul acesta, în luna iulie, decizia a fost abrogată. Respectiv, terenul a revenit în posesia municipalității. Tudor Zbârnea spune că există o anumită speculă legată de intenția de a construi un depozit pe acest spațiu. Directorul a explicat că nu este vorba despre un depozit, ci de un spațiu pentru conservarea patrimoniului, întrucât din cele peste 39 de mii de piese, circa 20 de mii se păstrează în depozite amenajate provizoriu, pentru că nu a existat o altă opțiune.

Tudor Zbârnea a menționat că necesitatea unui spațiu de extindere a muzeului nu a apărut de astăzi, e un subiect abordat încă din anii 1980. Însă, administrația nu va recurge la construcția unor spații noi decât după reparația spațiilor existente. „Aceste dezbateri violente nu prea înțelegem de ce au loc, pentru că odată ce nu s-a acceptat o discuție amiabilă cu acești activiști de la bun început, ne face să înțelegem că s-a dorit de fapt un scandal – s-a lucrat așa, pentru a ne face vizibili. Eu nu sufăr de invizibilitate, pentru că îmi văd de treburile legate de muzeu și atelier”, a mai spus Tudor Zbârnea.

Solicitat de presă, Ion Ștefăniță, membru al Consiliului Internațional al Muzeelor, a declarat că e nevoie o soluție amiabilă pentru situația de problemă care s-a creat. Pe de o parte, poate fi înțeleasă administrația muzeului, care vrea să păstreze fondurile muzeale. Pe de altă, în calitate de locuitor al acestui oraș,  Ion Ștefăniță consideră necesară protejarea spațiilor verzi – scuaruri, parcuri etc. Ca soluție amiabilă, în opinia sa, aceste fonduri ale muzeului ar putea fi amenajate în zona adiacentă Casa Herța, Casa Kligman, amplasate pe bulevardul Ștefan cel Mare, care sunt adevărate bijuterii arhitecturale.