logo

Scrisoare deschisă Preşedintelui Republicii Moldova, Excelenţei sale, Nicolae TIMOFTI


https://www.ipn.md/ro/scrisoare-deschisa-presedintelui-republicii-moldova-excelentei-sale-nicolae-timo-7542_1065220.html

Pe adresa Consiliului de Administrare al AVR-1992 ”Tiras-Tighina” au parvenit multe sesizări în scris de la grupuri de veterani ai Războiului pentru Independenţa Ţării -1992 şi din partea unor ofiţeri superiori, pensionari ai MAI, veterani de război, precum și de la un grup de ofiţeri activi din organele afacerilor interne. Toţi sunt îngrijoraţi de intensificarea mişcărilor de natură separatistă, ce cheamă deschis la împărţirea teritorială a R.Moldova, la un nou război, ameninţând că dispun de arme de război şi de muniţii, de bregantine înarmate din rîndurile tineretului.

Trebuie, însă, să fie clar că poporul R.Moldova nu îşi doreşte grozăviile unui nou război, dar, de mai mult timp, un grup de indivizi aţâţă spiritele, cheamă la răzvrătire şi ameninţă  populaţia cu separarea teritoriului ţării prin violenţă.

Exemplul Episcopului de Bălţi – Markel, care participă la întruniri secrete separatiste. Aici nu este clară poziţia Mitropolitului Vladimir – să îl fi binecuvîntat chiar el pe episcopul Markel ca să pună la cale răzvrătiri? De cînd Biserica şi-a luat rolul de propagandă şi de semănare a urii între oameni? Oare să fi uitat conducerea Mitropoliei Moldovei cine împuşca preoţii şi cine a aruncat în aer catedralele, cine a organizat genocidul foamei și alte crime?...

Başcanul regiunii autonome Gagauz-Yeri – Mihail Formuzal, membru al Guvernului R.Moldova, declară că îşi face altă ţară.

Deputatul din adunarea populară Gagauz-Yeri, Ilia Uzun, cheamă deschis la arme tineretul găgăuz împotriva Chişinăului, motivînd că: ,,Ruschii Ţari nam, găgăuzam, dal zemliu...!”

Preşedintele Partidului ”Patrioţii Moldovei” – Mihail Garbuz – a declarat deschis la o conferinţă de presă că face ”spiska” celor cu care se va răfui crunt când va veni la putere, el fiind cel care a organizat numeroase acţiuni având caracter radical şi ameninţător.

Noi, veteranii de război, avem mulţi prieteni găgăuzi la Comrat şi Chişinău, care au viziuni democratice şi așteaptă cu nerăbdare integrarea noastră în UE. Mulţi găgăuzi sunt indignaţi că organele de drept ale R.Moldova nu întreprind acţiuni concrete pentru neutralizarea separatismului şi tragerea la răspundere penală a celor ce cheamă populaţia la război.

Este regretabil că un veteran al războiului, ex-ministrul securităţii naţionale, Anatol Plugaru, s-a încadrat în această grupare antinaţională. Noi, veteranii războiului pentru independenţă, îl întrebăm pe Plugaru: cine, în 1992, ne trăda operaţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale ale R.Moldova? Și îi amintim cum a fost învinuit că, în calitate de ministru al Securităţii Naţionale, organiza acţiuni teroriste – cazul de omor al căpitanului Sipcinco, 02 martie 1992, în oraşul Dubăsari … etc.

Atunci AVR-1992 ”Tiras-Tighina”, a demonstrat, prin probe, şi a publicat în mass media că A.Plugaru nu este vinovat, învinuirile fiind o propagandă a Rusiei prin mass media, pe care le controlează, pentru a defăima imaginea republicii în faţa propriilor cetăţeni şi în faţa întregii lumi. În prezent, Plugaru împroaşcă cu venin în cauza naţională, în parcursul vectorului european, susţine deschis forţele imperiale ruse, iar, recent, împreună cu episcopul Markel, a făcut o călătorie la Moscova după consultaţii şi instrucţiuni.

Pe parcursul anului 2013, Consiliul de administrare AVR-1992 ”Tiras-Tighina”, a informat prin scrisori deschise şi publice conducerea R.Moldova despre intenţiile indivizilor separatişti, dar nu s-a reacţionat ferm şi la timp. În prezent ne aflăm cu toții în pericol de război, iar vinovaţi de situaţia creată credem că sunt directorul SIS Balan şi ministrul de interne Recean.

Mai mult - am informat conducerea de vîrf a R.Moldova că reforma în MAI se desfăşoară în paguba insituţiei, că s-au lichidat subdiviziunile de luptă de glorie, cu tradiţii şi drapel de luptă. Legea reformatoare MAI nu a prevăzut activitatea trupelor de interne – carabinierii. Trupele de Carabinieri sunt în decădere, au o morală şi pregătire de luptă slabă. Declinul MAI a fost cauzat intenţionat sau din neştiinţă de marii reformatori ministrul Recean şi viceministrul Diaconu. Din cauza reformei nechibzuite, MAI nu dispune în prezent de forţe suficiente pentru contracararea răzvrătirilor separatiste. Rolul hotărîtor în lupta cu separatismul şi răzvrătirilor revine organelor afacerilor interne. Armata naţională are alte sarcini şi atribuţii, prevăzute de constituţie, şi nici nu are pregătire specială pentru a contracara încălcările ordinii de drept.

Pentru a nu admite separarea teritoriului R.Moldova, vărsări de sînge, Preşedintele R.Moldova, dl Nicolae TIMOFTI trebuie să convoace consiliul suprem de securitate, la care să fie adoptat un plan comun de colaborare între structurile de forţă pentru investigare, ridicarea armelor şi a muniţiilor acumulate ilegal, documentarea şi reţinerea cetăţenilor R.Moldova şi străini implicaţi în destabilizarea social-politică din R.Moldova.

Parlamentul R.Moldova să revizuiască de urgenţă cadrul legislativ despre contracararea separatismului, chemarea la violenţa cu arme şi instituirea unor pedepse penale.

Guvernul R.Moldova, prim-ministrul Leancă să ceară urgent darea de seamă a Başcanului Formuzal, membru al Guvernului R.Moldova.

- Cerem ca organele abilitate ale statului  - SIS, Procuratura, Poliţia să aplice legea împotriva indivizilor care cheamă la separatism şi război, pentru a nu admite stoparea cursului de integrare europeană a R.Moldova.

- Cerem conducerii de vîrf a R.Moldova să revizuiască reforma în cadrul MAI, pentru a înlătura greşelile comise.

- Chemăm toate asociaţiile civile, intelectualitatea - profesorii, medicii, scriitorii să participe la munca explicativă în rîndurile populaţiei pentru contracararea propagandei negative a vectorului european.

Noi, veteranii de război, susţinem conducerea R.Moldova în promovarea cursului de integrare europeană şi, în caz de necesitate, suntem gata să apărăm idealurile naţionale.

Anexăm acestei scrisoriadresată Preşedintelui R.Moldova  Plângerile parvenite din partea veteranilor, pe adresa asociaţiei.

Consiliul de Administrare AVR-1992 ”Tiras-Tighina”,
Preşedintele AVR ”1992-Tiras-Tighina”,                                     
Anatol Caraman