logo

Scrisoare deschisă cu privire la cazurile de agresiune în școli și grădinițe


https://www.ipn.md/ro/scrisoare-deschisa-cu-privire-la-cazurile-de-agresiune-in-scoli-7967_1042029.html

Reprezentanții asociațiilor „Părinți Solidari”, „CReDO” și „Vitae” își exprimă, într-o scrisoare deschisă, profunda îngrijorare față de (in)acțiunile autorităților publice privind cazurile de intimidare a părinților și elevilor care aleg să denunțe ilegalitățile din educație și care pe parcursul ultimului an au vorbit public despre cazuri de violență, fie agresiune în școlile și grădinițele din Chișinău, transmite IPN.

Scrisoarea este adresată premierului, președintelui Parlamentului, primarului interimar al capitalei, conducerii ministerului și direcției de profil, dar și avocatului poporului pentru drepturile copilului. „Școala și grădinița nu mai sunt spații în care copiii sunt în siguranță”, afirmă semnatarii. Violența vine din partea colegilor sau a elevilor mai mari, fie din partea pedagogilor sau a părinților. Aceste situații sunt confirmate foarte des de părinți prin diverse metode de comunicare (offline și online).

Semnatarii atenționează că majoritatea conflictelor care apar în instituțiile de învățământ au adesea la bază refuzul părinților de a achita diverse taxe neoficiale (fonduri, plăți în asociațiile părintești etc). Iar cel mai grav moment este că atât conducătorii instituțiilor, cât și funcționarii direcțiilor de educație și ai Ministerului Educației depun toate eforturile ca să nu denunțe cazurile de violență sesizate ori să nege în totalitate existența lor. În unele cazuri, aceștia chiar „rezolvă” în defavoarea vădită a copilului și faptelor.

Organizațiile semnatare vin cu solicitarea către prim-ministru și către celelalte structuri de stat să întreprindă măsuri pentru rezolvarea acestor probleme. Semnatarii solicită crearea sau recrearea unui mecanism multi-sectorial de prevenire și combatere a violenței școlare, care să includă și pârghii legale prin care părinții vor acționa pentru a-și proteja copiii. Printre solicitări se mai numără crearea unei comisii specializate pe soluționarea și prevenirea cazurilor de violență școlară, dar și examinarea și soluționarea cazurilor de violență în regim de urgență – cel mult 10 zile.