logo

Scrisoare deschisă către autorităţile publice şi de drept din Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/scrisoare-deschisa-catre-autoritatile-publice-si-de-drept-din-republica-moldova-7542_1065319.html

Consiliul Superior al Magistraturii al RM
Curtea Supremă de Justiţie a RM
Ministerul Justiţiei al RM
Parlamentul RM
Preşedintele RM
Procuratura Generală a RM

De la
: Petrache Ştefan
Artist al Poporului,
Cavaler al Ordinului Republicii,
Cavaler al Meritului Civic şi Gloria Muncii

Scrisoare deschisă către autorităţile publice şi de drept din Republica Moldova

Vin cu acest apel către dumneavoastră din motivul că orice metodă birocratico-formală încercată de mine pentru a semnaliza încălcările grave comise de o serie de judecători, procurori şi alţi reprezentanţi a organelor de drept nu s-a soldat cu vreun rezultat. Tot ce am primit în rezultatul acestora au fost doar nişte răspunsuri formale, prin care organele de resort au manifestat indiferenţa faţă de încălcările comise, admise la examinarea a mai multe cauze civile şi penale în care am fost implicat.

Vreau să fie, din start, clar că, înţeleg efectele unor hotărîri sau decizii judecătoreşti irevocabile şi nu pretind la modificarea acestora decît prin mijloacele legale. În acelaşi timp existenţa acestor acte judecătoreşti nu scuteşte de răspundere disciplinară sau penală pe cei de au comis erori evidente, grave, în procesul de înfăptuire a justiţiei, crime care sunt incompatibile cu funcţiile de judecător sau procuror, deţinute de cei ce au mers contra dreptăţii în scop de avariţie.  

Chem Domnia voastră de a se sesiza în privinţa ilegalităţilor comise de judecătorii Gafton Luiza, Stratan Vitalie, Caitaz Svetlana, Doga Anatolie, Nogai Ala, şi procurorii Arseni Lucia, Suhan Iulian, Popov Ruslan, Mircoş Adrian şi Rusu Vitalie care la examinarea materialelor cauzelor civile şi penale, contrar principiilor înfăptuirii unei justiţii echitabile au cauzat lipsirea mea şi a cumnatei mele de apartamentele procurate legal cât şi de banii achitaţi pentru acestea.

În fapt, în urma cârdăşiei dintre fostul meu partener de afaceri, Moraru Boris şi judecătorii Gafton Luiza, Stratan Vitalie, Caitaz Svetlana, Doga Anatolie, Nogai Ala cu participarea procurorilor Arseni Lucia, Suhan Iulian, Popov Ruslan, Mircoş Adrian şi Rusu Vitalie s-a adoptat şi menţinut două hotărîri vădit ilegale care au ca scop deposedarea mea de proprietăţile mele sub pretextul încasării unei presupuse datorii de 73 000 Euro în folosul unui client a întreprinderii Bis-Engineering SRL, cet. Nicoară Victor.

Situaţia creată se datorează evenimentelor avute loc încă în anul 2008. Iniţial fiind în relaţii amicale cu Moraru Boris am creat împreună cu acesta compania de construcţii Bis-Engineering SRL, fondator şi respectiv asociat a căreia am fost în perioada 25 noiembrie 1997 – 07 martie 2008, dată la care am donat partea mea socială către Moraru Boris. Tot odată în perioada 14 decembrie 1998 – 01 septembrie 2009 am activat în calitate de director de producere a aceleiaşi companii. Datorită faptului că eram în relaţii bune cu Moraru Boris acesta a căzut de acord să încheiem 2 contracte de vînzare-cumpărare a apartamentelor din blocul în construcţie, din strada Cuza Vodă, 18/5, la preţul de producere (sinecost).

Astfel la 09 februarie 2007, de către mine şi persoanele responsabile din cadrul SRL Bis-Engineering a fost încheiat contractul de livrare a spaţiului locativ cu nr. 22, pe apartamentul nr. 22 din strada Cuza Vodă, 18/5. Pentru contractul dat de către mine a fost achitată integral valoarea apartamentului negociată în mărime de 50 000 Euro (800 800 lei).

Totodată, la 20 februarie 2008, de către persoanele responsabile din cadrul SRL Bis-Engineering a fost încheiat contractul de livrare a spaţiului locativ cu nr. 21 pe apartamentul nr. 13 din strada Cuza Vodă, 18/5, cu cumnata mea Mîţu Valentina. Pentru contractul dat, iarăşi, de către Mîţu Valentina, a fost achitată integral valoarea apartamentului negociată în mărime de 25 000 Euro, reieşind din preţul de cost.

Ulterior, apartamentul nr. 13, a fost vîndut de cumnata mea Mîţu Valentina, prin intermediul meu, către Nicoară Victor, contra sumei de 73 000 Euro, calculată reieşind din preţul de piaţă pentru metru pătrat de locuinţă. Banii au fost transmişi de Nicoară Victor către Mîţu Valentina prin intermediul meu, iar noi i-am transmis actele pentru apartament inclusiv bonul de plată a 25 000 Euro, preţul integral al apartamentului cu care la cumpărat cumnata mea, ca dovadă a faptului ca apartamentul a fost achitat integral şi faţă de SRL Bis-Engineering nu există careva datorii.

Dar, datorită acţiunilor frauduloase ale lui Moraru Boris, bazate pe înşelăciune şi samavolnicie ambele apartamente au fost revîndu-te repetat către terţe persoane, fără ştirea mea şi a cet. Nicoară Victor, de către Moraru Boris fiind distruse toate actele contabile justificative şi negate cu desăvârşire orice înţelegere avută.

Ilegalităţile comise pe cauza penală de procurorii Popov Ruslan, Mircoş Adrian şi Rusu Vitalie şi judecătoarea Gafton Luiza în legătură cu examinarea cauzei penale privind fraudele comise la vînzarea ap. 13 din Cuza Vodă 18/5.

În ceea ce priveşte apartamentul nr. 13 din strada Cuza Vodă, 18/5, care iniţial a fost procurat de cumnata mea, directorul Bis-Engineering SRL, Moraru Boris, cunoscînd despre faptul că Mîţu Valentina încă nu transmise oficial drepturile asupra apartamentului în cauză către Nicoară Victor, a încheiat un nou contract de vînzare-cumpărare pentru apartamentul care anterior îl vîndu-se către Mîţu Valentina, iar bonul de plată transmis de aceasta ca dovadă a lipsei datoriilor pentru acest apartament la distrus spunîdu-i lui Nicoară Victor că nu mai este nevoie de el, încredinţîndu-l ca apartamentul este deja al acestuia. Peste doi ani de zile, în 2010, Moraru Boris, cu încălcarea oricăror prevederi legale, după bunul său plac, solicită de la Nicoară Victor achitarea preţului apartamentului, afirmând că acesta nu a fost achitat de loc. Orice explicaţii a lui Nicoară Victor în privinţa contractelor încheiate şi lipsa oricăror datorii pentru apartamentul dat nu au avut nici un efect, Moraru Boris, dându-l afară şi a înstrăinat deja a treia oară apartamentul către o altă persoană fizică Cuşnir Veronica.

În urma plângerii lui Nicoară Victor a fost intentat dosarul penal nr. 2010422194, în baza art. 190 CP RM contra mea şi a lui Moraru Boris. Pe parcursul urmării penale s-a constatat că de fapt eu nu am acţionat cu înşelăciune contra lui Nicoară Victor ci am fost un intermediar în vînzarea apartamentul nr. 13 din str. Cuza Vodă 18/5, care aparţinea la acel moment cumnatei mele Mîţu Valentina. Totodată s-a constatat că de fapt datorită acţiunilor factorilor de decizie din cadrul SRL Bis-Engineering a avut loc vînzarea de mai multe ori a aceluiaşi apartament şi solicitarea fără vreun drept de mai multe ori a costului pentru acelaşi apartament, fapt pentru care la 05 martie 2012 prin ordonanţa procurorului municipiului Chişinău, Diacov Ivan, a fost începută urmărirea penală (cauza 2012028036) în conformitate cu art. 352 alin (3), lit. d) CP RM.

Anume aici, la influenţa lui Moraru Boris, se implică fraudulos, procurorii Popov Ruslan, Mircos Adrian şi Rusu Vitalie, care presupun fiind cumva influenţaţi au întocmit nota informativă din 25.05.2012, în care contrar prevederilor legale şi o ordinii examinării cauzelor penale, s-au expus asupra lipsei vinovăţii lui Moraru Boris, în pofida faptului că urmărirea penală era în desfăşurare la procuratura municipală şi nu era adoptat încă nici un act procesual oficial în privinţa lui Moraru Boris. Tot ei au eliberat la mînă cetăţeanului Moraru Boris nota informativă, ceea ce contravine ordinii administrării cauzei penale şi modalităţii de acces a persoanelor la materialele de control al urmării penale.

Ulterior, în mod legal, pe parcursul urmării penale pe cauza penală 2010422194, s-a constatat vinovăţia directorului Bis-Engineering SRL, Moraru Boris, care prin ordonanţa procurorului municipiului Chişinău Barbaroş Dumitru din 03 iulie 2012 a fost pus sub învinuire în baza art. 352 alin. 3, lit. d) CP RM.

Şi în sfârşit cauza fiind expediată pentru examinare la Judecătoria Botanica, ajunge în procedură la Judecătoare Gafton Luiza, care la rîndu-l său dă dovadă de interes maxim în protejarea şi achitarea învinuitului Moraru Boris.

Aceasta intenţionat trece cu vederea declaraţiile martorilor oculari, care au asistat şi au perceput nemijlocit acţiunile ilegale a lui Moraru Boris de vindere repetată a apartamentelor. De asemenea, nu ea în consideraţie falsurile comise în actele contabile, numerele de ordine şi datele eronate utilizate de Moraru Boris în apărarea sa.

Şi ca rezultat sfidând orice normă procesuală îşi argumentează sentinţa din 17.05.2013 pe două acte ilegale invocînd lipsa componenţei de infracţiune:

- Primul fiind nota informativă din 25.05.2012, pregătită anterior de procurorii Popov Ruslan, Mircos Adrian şi Rusu Vitalie, care a fost prezentată în instanţa, dar nici nu a fost anexată la materialele dosarului, nici nu a fost pusă în discuţie în şedinţă.

- Iar cea dea doua fiind ordonanţa de neîncepere din 27 iulie 2012, care nu are nimic cu componenţa de la 352 CP RM, şi care a fost pregătită anume de procurorul Arsenii Lucia, care a acţionat părtinitor în interesele lui Moraru Boris, trecând cu ochii toate ilegalităţile comise, inclusiv falsul în acte, înşelăciune, etc.

Ulterior sentinţa din 17.05.2013 Judecătoriei Botanica este menţinută prin Decizia Curţii de Apel din 25 octombrie 2013, menţinută ulterior prin Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 06 mai 2014.

Consider că judecătorii implicaţi în examinare cauzei au fost cointeresaţi în luarea unei decizii vădit neîntemeiată, prin aceasta punând sub lovitură bunul meu nume şi proprietatea mea, deoarece ca rezultat Nicoară Victor a solicitat intentarea contra mea a unui proces civil intentat separat tot la Judecătoria Botanica, în care mă învinuieşte de faptul că Bis Engineering SRL nu ia transmis apartamentul şi respectiv eu îi datorez preţul apartamentului.

Ilegalităţile comise de judecătorii Stratan Vitalie, Caitaz Svetlana, Doga Anatol şi Nogai Ala în legătură cu examinarea cauzei civile privind fraudele comise la vînzarea ap. 13 din Cuza Vodă 18/5.

Astfel iniţial la Judecătorul Stratan Vitalie s-a aflat în procedură cauza civilă nr. 2-4413/11 intentată la cererea lui Nicoară Victor contra mea prin care se încearcă a estorca pe căi pseudo-legale suma de 73000 Euro, fără a se lua în considerare că:

1.       Nicoară Victor nu are şi nici nu a avut careva relaţii contractuale cu mine în calitate de persoană fizică. Nu a obţinut de la mine care drepturi şi ca rezultat nu poate exista vreo răspundere contractuală între noi. Nu există vreun drept subiectiv civil încălcat de către mine ce ar da naştere la dreptul reclamantului de a cere în ordine civilă încasarea sumei de 73000 Euro.

2.       Conform ordonanţei din 13.03.2012 privind scoaterea persoanei de sub urmărire penală s-a decis încetarea procesului penal în privinţa mea pe motivul lipsei componenţei de infracţiune prevăzute la art. 190 СP RM, adică lipsei vreunei înşelări şi ca urmare a prejudicierii lui Nicoară Victor din partea mea, în temeiul căreia acesta ar putea solicita vreun prejudiciu.

3.       Eu am acţionat absolut legal şi întemeiat preluînd de la Nicoară Victor suma de 73000 Euro, ce se cuvenea pentru apartamentul care legal deja nu aparţinea Bis-Engineering SRL, dar Valentinei Mîţu. Iar acţiunile ilegale şi samavolnice a directorului Bis-Engineering SRL care nu a respectat nici dreptul de proprietate a Valentinei Mîţu, nici a lui Nicoară Victor au dus la lipsirea acestuia de apartament pe motive arbitrare. Astfel eu nu am vîndut nici un apartament care ar fi aparţinut Bis-Engineering SRL şi nici nu am acţionat din numele acesteia. Eu am fost doar intermediar între proprietara Mîţu Valentina şi Nicoară Victor şi la acel moment am vîndut un apartament care legal aparţinea rudei mele Mîţu Valentina.

În pofida argumentelor prezentate de mine care dau în vileag intenţiile frauduloase a lui Moraru Boris şi arată netemeinicia acţiunii civile, Judecătorul Stratan Vitalie, adoptă hotărîrea din 29 noiembrie 2013 prin care comiţând o serie de ilegalităţi încasează de la mine suma de 73 000 de Euro, în speţă acesta:

-        A depăşit atribuţiile judecătoreşti şi din oficiu a modificat obiectul acţiunii fără ca partea să fi cerut acest lucru.

-        A calificat acţiunile de negociere a contractului de vânzare-cumpărare dintre reprezentantul vânzătorului şi cumpărător ca act juridic civil separat încheiat între reprezentantul vânzătorului şi cumpărător şi la anulat.

-        A aplicat contrar legii nulitatea absolută faţă de acţiunile de negociere cu aplicarea efectului restitutio in integrum faţă de reprezentant, care nu a fost parte a raportului juridic şi nu avea nici o obligaţie corelativă rezultată din contractul de vânzare-cumpărare.

-        A încasat de pe reprezentantul părţii contractuale sumele datorate de pe partea contractului pe baza efectului restitutio in integrum.

În urma examinării cauzei civile la Curtea de Apel Chişinău, de judecătorii Caitaz Svetlana, Nogai Ala şi Doga Anatolie are loc aceeaşi neglijare a principiilor de înfăptuire a unei justiţii echitabile, drept rezultat comiţându-se o serie de încălcări grave.

În acest sens Curtea de Apel Chişinău a stabilit cu precizie că Mîţu Valentina a transmis un drept existent asupra apartamentului în cauză, acesta fiind procurat în baza contractului de livrare a spaţiului locativ nr. 21 din 20 februarie 2008, iar valoarea acestuia fiind achitată integral către firma de construcţie Bis-Engineering SRL, dar eronat aplică prevederile art. 602 alin. (1) a Codului Civil, deoarece în primul rând articolul dat nu este aplicabil faţă de reprezentant, dar faţă de debitor, care este Mîţu Valentina, iar în al doilea rând articolul dat este aplicabil doar în cazul neexecutării obligaţiei, fapt care nu corespunde realităţii, deoarece obligaţiile au fost executate, fapt confirmat şi de creditor.

În al doilea rând deşi în cadrul dezbaterilor judiciare s-a constatat că Bis-Engineering SRL a acţionat ilegal faţă de Nicoară Victor, prin distrugerea actelor doveditoare a drepturilor asupra apartamentului şi ducerea în eroare a acestuia pentru încheierea unui nou contract de livrare a spaţiului locativ, instanţa de judecată nu a aplicat prevederile art. 1398 şi 1399 faţă de Bis-Engineering SRL în vederea apărării drepturilor lezate şi reparării prejudiciului cauzat.

Cu părerea de rău Curtea Supremă de Justiţie nu a găsit de cuviinţă să examineze recursul declarat de mine considerând că încălcarea normelor imperative ale legislaţiei, în speţă esenţa actului juridic (art.195 CC al RM), esenţa obligaţiei civile (art. 512, 514 al RM), esenţa răspunderii contractuale (art. 602 CC al RM) nu constituie un temei suficient pentru verificarea legalităţii şi declară recursul inadmisibil.

Ilegalităţile comise de procurorii Arseni Lucia, Suhan Iulian, Nogai Gheorghe în legătură cu examinarea cauzei penale privind fraudele comise la vînzarea ap. 22 din Cuza Vodă 18/5


La finalizarea construcţiei casei, cînd am încercat de a intra în posesia apartamentului nr. 22 din str. Cuza Vodă 18/5, procurat de mine, am aflat că acesta a fost vîndută repetat către o altă persoană şi anume Guzun Diana.

Orice adresare a mea de soluţionare a problemei nu s-a soldat cu succes. Necătît la aceea că circumstanţele reale au arătat că directorul SRL Bis Engineering, Moraru Boris, contrar prevederilor legale, prin înşelăciune, vinde de mai multe ori apartamente către persoane diferită, procurorul Lucia Arseni, care a primit plângerea mea pe acţiunile lui Moraru Boris, nu a dorit să intre în esenţa cauzei, reieşind din circumstanţele căreia eu fiind deposedat de suma de 800 800 lei, am rămas pînă la moment şi fără apartament şi fără bani.

Mai mult decît atît, procurorul Lucia Arseni comite o serie de abateri, care pun la îndoială nepărtinirea şi legalitatea acţiunilor acesteia şi fiind influenţată de Moraru Boris, comite o serie de încălcări, în special:

1. Deşi Moraru Boris declară clar că ”a completat singur un bon, punând ambele semnături şi punând o sumă din pod” – fapte care demonstrează atît falsificarea documentelor contabile cât şi contrafacerea unei semnături, Lucia Arseni nu întreprinde absolut nimic în condiţiile existenţei evidente a falsului în acte. Mai mult decît atît foloseşte orbeşte declaraţiile lui Moraru Boris fără a le verifica din punct de vedere factologic, ori suma nicidecum nu este pusă ”din pod” aşa cum declara acesta, ci este rezultatul negocierii preţului confirmat prin procesul verbal de negociere a preţului din 09 februarie 2007, reieşind din care s-a stabilit preţul de 385 Euro/m2, ceea ce înseamnă suma de 800 800 lei pentru 128 m2.

2. Deşi Moraru Boris a declarat că a avut intenţia clară cînd ”a completat singur un bon” de al încrede pe Petrache Ştefan că contractul este valabil şi apartamentul va fi livrat, Lucia Arseni nu constată abuzul de încrede, clar evident în acţiunile acestuia, şi nu întreprinde nimic pentru apărarea mea.

3. Continuându-şi acţiunile părtinitoare aceasta schimbă intenţionat data bonului de plată prezentat de mine şi indică în ordonanţă un bon din data de 02.05.2007 şi nu bonul nr. 5 din 14.03.2007 care l-am prezentat, prin aceasta încercând a ascunde faptele reale şi aşi argumenta o ordonanţa vădit ilegală.

4. Deşi pe dosarul nr. 2010422194 intentat împotriva lui Moraru Boris încă era în desfăşurare, iar materialele acestuia nu erau accesibile, aceasta a utilizat declaraţiile mele date ca martor ceea ce este contrar poziţiei mele de parte vătămată pe care o am şi contrar regulilor de administrare a dosarelor penale.

Şi ca rezultat adoptă ordonanţa de neîncepere a urmării penale din 27 iulie 2007.

Ulterior, în urma anulării ordonanţei din 27 iulie 2007, cauza a fost reexaminată iarăşi de Procuratura municipiului Chişinău, însă prin ordonanţa procurorului Suhan Iulian din 2 septembrie 2013, confirmată prin ordonanţa procurorului Nogai Gheorghe, s-a menţinut decizia de neîncepere a urmării penale, motivându-se arbitrar cu prezenţa relaţiilor civile şi neglijând cu desăvârşire faptul comiterii de persoane responsabile din cadrul SRL Bis-Engineering a falsului în acte (361 CP RM), abuzului în serviciu (355 CPRM), a falsului în acte contabile (355/1 CP RM), a escrocheriei prin abuz de încredere (art. 190 CPRM), infracţiuni constatate prin declaraţiile lui Moraru Boris.

Ulterior, contestarea acţiunilor procurorilor Suhan Iulian şi Nogai Gheorghe, s-a soldat cu respingerea recursului contra ordonanţelor acestora prin încheierea judecătorului de instrucţie Morozan Gh., Judecătoria Rîşcani, din 04.12.2013.

Îmi exprim  speranţa  şi  convingerea ca autorităţile publice vizate îşi vor îndeplini rolul său consacrat de lege, în vederea apărării şi garantării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi va lua măsuri cu acei reprezentanţi a organelor de drept ce au fraudat şi continuă să fraudeze actul de justiţie.

 14 ianuarie 2015                                                                 PETRACHE Ştefan


________________________________________________

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.