Cercetătorii științifici ai Institutului de Istorie al Academiei de Științe (AŞM) au înaintat conducerii statului o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea față de inițiativa legislativă care vine să modifice statutul și rolul Academiei de Științe a Moldovei și a instituțiilor sale. Cercetătorii nu sunt de acord cu faptul ca atribuțiile de cercetare și inovare să fie transferate unor componente ale puterii executive, transmite IPN.
Potrivit cercetătorilor, proiectul de lege în cauză comportă riscuri, iar restructurarea actualului sistem administrativ de gestionare a Academiei de Științe nu este o necesitate. Cercetătorii mai afirmă că trebuie mai întâi să fie consolidată autonomia și independența instituției în calitatea ei de cel mai înalt și prestigios for științific din Republica Moldova. Să nu fie admisă dizolvarea sau transformarea sa într-o organizație de duzină.
Semnatarii atenționează că, în condițiile unor fluctuații politice interne, progresul cercetării științifice academice va putea fi asigurat doar printr-un angajament al partidelor politice. „Intenția de atribuire noului Minister al Educației, Culturii și Cercetării atribuțiilor de administrare și cercetare și trecerea în subordinea respectivului minister a colectivelor de cercetători din cadrul instituțiilor academice cu profil socio-umanist este în detrimentul AŞM”, se spune în scrisoare.
Cercetătorii solicită păstrarea Academiei ca instituție autonomă, aşa cum este în prezent. Scrisoarea a fost aprobată unanim în Adunarea generală a Institutului de Istorie al AȘM, din 14 septembrie.
Proiectul de restructurare a AŞM a fost avizat de către Guvern pe 10 iulie. Pentru a intra în vigoare, trebuie examinat și aprobat și de către Parlament.