logo

Scrisoare de protest către Renato Usatîi


https://www.ipn.md/ro/scrisoare-de-protest-catre-renato-usatii-7542_1065266.html

Centrul Naţional al Romilor1
MD-2010, mun. Chişinău, str. A. Mateevici 109/1
Tel/fax: 0 22 227099; 244667
Email: radita@mtc.md, site: www.roma.md

Nr. 216/1497 from 23/09/2014
Chisinau, 23 Septembrie 2014

Dlui Renato Usatîi


Stimate domnule Renato Usatîi,

Scrisoare de protest

 

La data de 15 Septembrie 2014 în cadrul unei conferințe de presă susținută de Dl. Renato Usatîi liderul formațiunii ”PARUS” folosește un limbaj rasist, xenofob și discriminatoriu exprimîndu-și frustrarea vizavi de neînregistrarea formațiunii politice de către Ministerul Justiției Republicii Moldova.

În acest context referindu-se la faptul precum că neînregistrarea formațiunii politice ”PARUS” este datorată unei comenzi politice care vine din partea dlui Vladimir Filat, liderul formațiunii politice PLDM. Renato Usatîi avînd intenția de al denigra pe Vladimir Filat îl numește ”…грязный, вонючий цыган…”2 expresie în limba rusă conform autorului în cadrul conferinței de presă în minutul 6.23. Iar în minutul 17.20 îi determină originea etnică a Dlui Vladimir Filat ca fiind de origine Rom care tot în opinia sa se intimidează să se identifice ca atare. La fel Renato Usatîi face o apreciere personală caracterizînd că Romii (în limbajul autorului ”цыгане”) sunt buni și răi, precum și aceeași apreciere o dă și altor minorități naționale în minutul 17.26! Sub acest aspect Renato Usatîi continuă să folosească aceleași expresii înjositoare față de dl. Vladimir Filat numindu-l în continuare ” ...Филат оказался конченным цыганом…” (minutul 17.32), referindu-se în acest fel și la alte etnii.

Folosirea unor astfel de expresii de către oricare persoană publică aduce o imagine ofensatoare, ce jigneşte si insulta Centrul Naţional al Romilor, etnia Roma şi întreagă societate progresistă care împărtăşeşte valorile europene de egalitate şi nediscriminare, incluziune şi coeziune în societate. Calificarea menţionată este nu altceva decît încercarea de a se ascunde după o prejudecată incultă, stereotipul moral uzat încă în mileniul trecut. În cele mai multe cazuri astfel de expresii sunt folosite pentru a substitui o discuţie în esenţă despre eşecul unor politici sociale. Atitudinea de superioritate folosită şi atribuită expresiei cu o conotaţie peiorativa “...грязный, вонючий цыган…” este intenţionat adresată drept ofensa fata de Dl. Vladimir Filat ca lider al PLDM. Renato Usatîi işi exprimă prejudecatile sale rasiste prezentându-se ca o persoana care nu tolerează romii pentru ca in viziunea acestuia tiganii” sunt oameni murdari și puturoși!

Stimate dl. Renato Usatîi, Dvs, în calitate de cetăţean al Republicii Moldova, am urmărit evoluția pe care o parcurgeți și stimăm activitatea Dvs. prin care v-ați manifestat în ultima perioadă ca fiind un mecenat ce ați susținut oameni ordinari, simpli și chiar foarte vulnerabili, copii, tineri, bătrîni, oameni care au trecut prin greutăți și suntem la curent că ați susținut și Romi. În același timp doresc să reamintesc că Romii din Republica Moldova, fiind cetăţenii şi constituenţii acestei ţări au votat cu discernământ pentru independenţa şi constituirea acestei ţări și merită în acest sens să fie tratați egal în fața altora.

Conform art. 16 p.2 din Constituţia Republicii Moldova, fiecare Rom şi cetăţean acestui stat: “ ...este egal în faţa legii şi a autorităţilor  publice,  fără să se pună accent pe naţionalitatea sa, originea etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau  origine socială”. Expresiile rasiste menţionate contravin tuturor valorilor şi normelor internaţionale.

Considerăm că Dvs aveți buna intenţie în construcția și dezvoltarea acestui stat prin reforme democratice și participative pentru cetățenii săi, propuneţi nişte soluţii pentru actuala situaţie, inclusiv și comunitatea de Romi, dar aţi devenit voluntar sau involuntar victima unor prejudecăţi.

Sperăm că Dvs totuşi pledaţi pentru o societate unde romii să se bucure de o societate democratică cu o bună guvernare, să se poată angaja la lucru fără discriminare, Romii sa aibă acces egal la serviciile medicale şi sociale de rînd cu ceilalţi cetăţeni.

În contextul expresilor folosite de Dvs. atribuiți statului Romilor în societate ca ceva disprețuitor și angajați prin acest fapt publicul și societatea moldovenească. Doresc să reamintesc ca în Republica Moldova locuiesc între 100 000 – 200 000 de Romi. Fapt ce reprezintă un electorat bine organizat, prin care banuim că daca vă angajați într-o competiție politică veți avea nevoie si de acest electorat, dar atitudinea Dvs. îi îndepărtează foarte mult. Iar din discuții cu comunitatea de Romi sau arătat foarte nemulțumiți de comportamentul Dvs.

In acest context, Centrul Naţional al Romilor considera necesar ca Dvs sa vă cereţi scuze publice pentru expresia menţionată faţă de comunitatea de Romi in termenii stabiliţi de lege. În caz contrar, Centrul Naţional al Romilor isi rezervă dreptul sa se adreseze în instanţa de judecata pentru calomniere, discurs cu declarații rasiste şi discriminatorii cu solicitarea compensării daunelor privind politicile statale care au ieșuat privind integrarea lor.

Nicolae RADITA,
Presedinte
Centrul National al Romilor

 

1 Centrul Naţional al Romilor este o organizaţie neguvernamentală, nu are nici o afiliere politică şi militează pentru drepturile şi interesele Romilor şi a cetăţenilor în general prin activităţi de monitorizare şi advocacy în combaterea prejudecăţilor şi a discriminării existente împotriva Romilor prin crearea la fel de oportunităţi egale privind accesul la muncă, sănătate, educaţie precum şi alte servicii publice.

2 https://www.privesc.eu/Arhiva/48415/Conferinta-de-presa-sustinuta-de-Renato-Usatii-privind-ridicarea-de-catre-MAI-de-la-Ministerul-Justitiei-a-actelor-partidului--PaRUs-
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.