Scriitorul Ion Druță va fi înmormântat luni lângă Lumânarea Recunoștinței de la Soroca. Acest lucru l-a solicitat scriitorul în testamentul său. Prin decret prezidențial, data de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național, transmite IPN.
Observatorul.md scrie că luni, la ora 10.00, corpul neînsuflețit al scriitorului va fi depus la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Astfel, toți cei care își doresc vor putea să vină să-și ia rămas bun de la Ion Druță. După aceasta, cortegiul funerar se va îndrepta la Soroca pentru înhumarea scriitorului.
Președinția a anunțat că luni la ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță prin păstrarea unui moment de reculegere. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor. De asemenea, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.
Scriitorul Ion Druță, care recent a împlinit 95 de ani, s-a stins din viață pe 28 septembrie la Moscova, Federația Rusă, unde era stabilit de mai mulți ani. În testamentul său, scriitorul a menționat că vrea să fie înmormântat în Republica Moldova, la Soroca. Ministrul culturii, Sergiu Prodan, declara că a luat legătura cu rudele scriitorului, iar în cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat în Moldova, autoritățile vor oferi tot suportul.
Ion Druță s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, fostul județ Soroca. Operele sale: „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” etc. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale. În 1987 Ion Druță a fost numit președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. La 26 august 2008, a obținut Premiul de Stat „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale”.