Şcolile primare şi grădiniţele, sub acelaşi acoperiş şi cu un singur director
https://www.ipn.md/ro/scolile-primare-si-gradinitele-sub-acelasi-acoperis-si-cu-un-singur-director-7967_1000181.html
Din cauza natalităţii scăzute, tot mai multe administraţii publice locale din localităţile Republicii Moldova înfiinţează şcoli primare-grădiniţe. Şcoala primară şi grădiniţa sunt în aceeaşi clădire şi au acelaşi director.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, a declarat, pentru Info-Prim Neo, că această metodă are ca obiectiv să păstreze şcoala primară şi să creeze condiţii de educaţie pentru copii. Totodată, este şi o metodă de eficientizare a cheltuielilor. Deocamdată, Ministerul Educaţiei nu deţine informaţii despre cifra şcolilor-grădiniţe în ţară.
Primarul satului Şipoteni, raionul Hânceşti, Nicolae Moroz, a declarat că, în lipsă de elevi, gimnaziul din localitate a fost închis, în cadrul reformei de optimizare iniţiată de minister.
Elevii claselor a 5-9-a merg la şcoală la Liceul Teoretic din comuna Bobeica, iar în clădirea în care a fost gimnaziul din Şipoteni este deschisă acum şcoala primară-grădiniţă. Până în acest an copiii mici mergeau la grădiniţă într-o clădire provizorie.
„Este binevenit că gimnaziul a fost optimizat. Acum şi copiii mici vor avea condiţii. Reformele la noi în sat încep nu de la gimnazii, dar de la copiii mici, le oferim condiţii pentru educaţie”, a menţionat primarul. Administraţia locală şi cea raională au alocat peste 600 de mii de lei pentru reparaţii. Iar grădiniţa va fi frecventată acum de 36 de copiii.
Directorul şcolii-grădiniţe din Brătuleni, raionul Nisporeni, Raisa Diaconu, de asemenea, a menţionat că elevii claselor gimnaziale merg în altă şcoală, iar elevii claselor primare şi copiii de la grădiniţă vor merge în blocul în care anterior a fost gimnaziul. „Până acum, copiii de 5-6 ani mergeau în grupa pregătitoare, iar cei mai mici stăteau acasă pentru că grădiniţa din localitate era foarte veche şi deteriorată. Noi ne reorganizăm, ne perfecţionăm. Aceasta este situaţia. Natalitatea este mai mică cu fiecare an”, a spus directorul şcolii-grădiniţe. Acum şcoala primară are 27 de copii, iar grădiniţa are 15.
Vladimir Magla, care este primar a patru sate, Vozniseni, Troiţa, Traian 1 şi Traian 2, din raionul Leova, a spus că în Troiţa şi Vozniseni au fost două gimnazii şi, din cauza numărului mic de elevi, gimnaziul din Troiţa a fost închis şi în locul lui a fost deschisă şcoală primară-grădiniţă.
Reforma de optimizare a şcolilor a început în 2010, tot atunci au fost create şi primele şcoli-grădiniţe.