logo

Școlile din Moldova nu sunt pregătite să accepte copii cu dizabilități, conferință


https://www.ipn.md/ro/scolile-din-moldova-nu-sunt-pregatite-sa-accepte-copii-7967_1096002.html

În ultimii ani, sistemul de protecție al copilului din Republica Moldova s-a schimbat mult, dar nu atât cât să corespundă intereselor copiilor. Serviciile nu sunt întotdeauna prietenoase copiilor. O declarație în acest sens a fost făcută de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în cadrul conferinței științifice internaționale „Instituția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului - 15 ani de activitate. Impact și perspective”, transmite IPN.

„Incluziunea educațională are rezerve foarte mari de a fi una prietenoasă copiilor. Școlile noastre nu sunt gata pentru a primi copii cu dizabilități, atât din punct de vedere al infrastructurii, al accesibilității, cât și din punct de vedere a comunicării și interacțiunii prietenoase”, a declarat Maia Bănărescu.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului a declarat că în cadrul întrunirii și-a dorit ca experții să analizeze situația existentă și să vină cu recomandări pentru îmbunătățirea stării lucrurilor. „Obiectul discuției de astăzi este să vedem cum activează și continuă să activeze instituția ombudsmanului din Republica Moldova, indiferent ce se va decide la nivel de stat: fie că menținem conceptul actual, dar cu fortificarea instituției Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, fie că se instituie o instituție aparte. Este important să fie o instituție puternică, care să răspundă necesităților copiilor și interesului superior al copilului”, a adăugat Maia Bănărescu.

Anastasia Catan, șefa Direcției promovarea drepturilor omului și comunicare, Oficiul Avocatului Poporului, a declarat că „în Republica Moldova, din păcate, copiii se confruntă cu numeroase probleme și dificultăți majore în exercitarea drepturilor lor, de aceea este imperios să existe un reprezentat dedicat cauzei copiilor, așa cum este avocatului poporului pentru drepturile copilului”.

Nadejda Burciu, secretar de stat al Ministerului Justiției, a remarcat că sunt  înregistrate progrese ca urmare a recomandărilor insistente ale ombudsmanului copilului și angajamentului  instituțiilor de stat în realizarea acestor recomandări. „De fapt, aceasta este formula cea mai reușită de a asigura o mai bună realizare a drepturilor omului în Republica Moldova”, a spus secretarul de stat.

Prezentă la discuție, reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a declarat că „activitatea ombudsmanului pentru drepturile copilului este esențială pentru a se asigura că drepturile tuturor copiilor sunt respectate și protejate”. UNICEF va continua să sprijine și să promoveze activitatea instituțiilor independente pentru protejarea drepturilor omului și copilului, dar și pentru a se asigura că drepturile lor sunt respectate.

Deputatul Vitalie Gavrouc, membru al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a subliniat că este important ca societatea civilă să se implice mai mult la elaborarea politicilor în domeniul protecției drepturilor omului și, în special, ale copilului. „Probabil nimeni nu a învățat să fie părinte și, dacă statul sau Oficiul Avocatul Poporului pentru drepturile copilului are succese mai vizibile în apărarea drepturilor copilului, atunci este mult mai complicat să monitorizăm relația copilului în familie, acolo unde el este mult mai vulnerabil. Este foarte important ca societatea civilă să participe cu contribuția sa la politicile care trebuie să le elaborăm în acest domeniu. Copilul trebuie să aibă acces la condiții de educație, să învețe ce înseamnă drepturile omului. Este o problemă fundamentală de a găsi echilibrul dintre drepturile copilului și necesitatea de a crește o persoană care respectă munca, societatea și interacțiunea cu alți oameni”, a declarat Vitalie Gavrouc.

Pe 8 aprilie, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu își încheie mandatul de 7 ani de activitate în această funcție. Ea i-a recomandat persoanei care o va succeda în funcție să fie și mai perseverentă, și mai insistentă în soluționare problemelor cu care se confruntă copiii. „Consider că în activitatea mea de avocat al poporului am încercat să mă expun asupra tuturor domeniilor, dar evident că au rămas domenii la care urmează foarte mult să se lucreze. Îmi doresc ca avocatul pentru drepturile copilului care va prelua acest mandat să fie mai vocal, mai perseverent și să aibă ca prieteni și ca ajutor copiii, pentru că ei sunt acei care întotdeauna vorbesc despre mecanismele și serviciile de care au nevoie. Interesul superior al copilului este cel mai important”, a încheiat Maia Bănărescu.