logo

Şcoala face manuale în baza unei experienţe din trecut, dar pentru o generaţie din viitor


https://www.ipn.md/ro/scoala-face-manuale-in-baza-unei-experiente-din-trecut-dar-7967_1028382.html

Şcoala face astăzi manuale sau predă lecţii în baza unei experienţe din trecut, dar o face pentru o generaţie care ar trebui să trăiască în viitor, a remarcat scriitorul şi editorul de carte Mircea V. Ciobanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Mircea V. Ciobanu a menţionat că manualele s-au născut odată cu independenţa Republicii Moldova, până la independenţă nu au existat în Moldova autori de manuale. „Toate manualele erau traduse din limba rusă, cu excepţia celor de limbă moldovenească pe atunci. Şi această experienţă nu este atât de mare încât noi astăzi deja să fim foarte exigenţi faţă de autori. Dar ea este deja şi aici e partea tristă, suficientă pentru ca autorii să se complacă şi să creadă că deja au atins nişte performanţe”, a spus Mircea V. Ciobanu.

În opinia scriitorului, manualele de astăzi nu sunt proaste, dar nici bune. „Opinii pot fi diferite, dar aceste manuale se editează prin concurs. Fiind toate ofertele prezentate, comisia îl alege pe cel mai bun, deci noi avem acum cele mai bune manuale posibile. Aici nu ne putem reproşa ceva decât nouă înşine, asta e una la mâna. A doua, aceste manuale sunt până la urmă produsul acestei societăţi, sunt produsul clasei de profesori care le elaborează”, a conchis Mircea V. Ciobanu.

Editorul a mai spus că autorii de manuale ar trebui să fie printre primii nemulţumiţi de manuale şi abia apoi să fie nemulţumite comisiile de evaluare. Concursurile la unele manuale sunt internaţionale, la altele sunt naţionale şi participă mai multe echipe care pot să prezinte cea mai bună ofertă.