logo

Şcoala din Brătuleni trece la încălzirea pe biomasă


https://www.ipn.md/ro/scoala-din-bratuleni-trece-la-incalzirea-pe-biomasa-7967_1033924.html

Grădinița din satul Brătuleni, raionul Nisporeni, va avea din acest an centrală termică pe biomasă și apă caldă curentă produsă de colectoare solare. Acum trei ani, la încălzirea pe biomasă a trecut și școala din sat, în care învață peste 230 de elevi. Colectoarele solare au fost instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, din fondurile Proiectului Energie și Biomasă, care a oferit un grant de 163 de mii de euro. La realizarea proiectului au contribuit și autoritățile publice locale, cu 600 de mii de lei pentru lucrări de reparație a sistemului de încălzire și instalarea geamurilor eficiente energetic.

Într-un sezon de încălzire sunt utilizate cca 70 de tone de pelete, pe care școala le achiziționează de la un agent economic din Ungheni. În acest an, din bugetul comunei urmează a fi schimbate geamurile pe coridoarele gimnaziului, pentru a reduce pierderile de căldură. Primarul localității, Nicolae Chercheja, spune că utilizarea energiei regenerabile produse local dezvoltă comunitatea şi regiunea, iar banii plătiți pentru biocombustibil rămân în ţara noastră şi o ajută să se dezvolte pas cu pas. „Investițiile Uniunii Europene în instalarea sistemelor de încălzire ecologică ne-au ajutat să facem această schimbare. Datorită fondurilor europene, şcoala şi grădiniţa din sat au devenit independente energetic”, spune edilul.

Consiliul raional Nisporeni a decis să instaleze centrale termice pe biomasă încă în patru localități prin intermediul unui parteneriat public-privat. Pentru aceasta, Consiliul raional a lansat un concurs de selectare a partenerului privat care urmează să instaleze noi centrale termice pe biomasă în școli și să preia gestionarea celor trei centrale care deja funcționează în școlile din Brătuleni, Soltănești și Vărzărești.

Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectulu , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560 000 euro).