logo

Școala de vară pentru tineret Eco-Tiras Nistru-2022. Audierile publice asupra inițiativei legislative 174/2022


https://www.ipn.md/ro/scoala-de-vara-pentru-tineret-eco-tiras-nistru-2022-7542_1091124.html

Cea de-a XIV-a Școală de Vară a Tinerilor „Nistru-2022” a fost organizată de Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras” în perioada 8-17 iulie 2022 in satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, pe malul stang al Nistrului. La care, au participat 70 de tineri (15-21 de ani), cu o reprezentare egală a malului stâng și drept.

Creșterea gradului
de responsabilitate civică a tinerilor în coraport cu provocările cu care se confruntă comunitatea din care face parte a fost motivul desfășurării audierilor publice la un  subiect actual domeniului de mediu - cu privire la consecințele unei eventuale adoptări și implementări a propunerii legislative nr. 174 din 10 mai 2022. Iniţiativa legislativă cuprinde măsuri de dezvoltare a navigației pe Nistru. În același timp, toate revizuirile și restricțiile menite sā protejeze mediul sunt anulate, fiind prioritizată  importanța economică,  declarată,   a legii. În acest sens, participanții  Școalii de Vară au analizat în mod independent proiectul de lege și au identificat numeroase consecințe negative pentru fluviul Nistru și râul Prut, care vor surveni, ca urmare a  aprobării de Parlament şi punerii în aplicare, a documentului menţionat. Participanții școalii de vară au organizat din proprie iniţiativă, audieri publice cu privire la acest proiect de lege, creând grupuri de „susținători” - guvern și parlament, împreună cu business- ul cointeresat, „critici” - mass-media și public. Argumentele şi  dezbaterile au fost atât de aprinse încât, participanții cu greu au ieşit din roluri, chiar şi  după încheierea audierilo, când s-au îmbrățișat prieteneşte, oferind feedback dezbaterilor. Pe baza rezultatelor audierilor, participanții au redactat un aviz asupra propunerii legislative 174/2022, pe care au semnat-o și au transmis-o Președintelui RM, Președintelui Parlamentului, Primului Ministru și tuturor membrilor Guvernului în exerciţiu. Textul avizului semnat poate fi găsit aici (RO).

A XIV-a Școală de Vară a Tinerilor „Nistru-2022” a fost susținută financiar de proiectul BSB963 al Programului Operațional Marea Neagră a UE, Programul PNUD Moldova de Consolidare a Încrederii în cadrul proiectului „Platforma de Mediu” (ambele cu suportul financiar al UE) și proiectul Agenției Germane de Mediu „CapaMol” , prin intermediul Institutului Independent pentru probleme de mediu (Berlin).

 


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.