logo

Școala de vară Nistru – 2022, pilonul consolidării încrederii între cele două maluri


https://www.ipn.md/ro/scoala-de-vara-nistru-2022-pilonul-consolidarii-increderii-intre-7967_1091136.html

„Ne dorim asigurarea unui climat de securitate și toleranță în rândul oamenilor care locuiesc în bazinul fluviului Nistru”. O spun reprezentanții Asociației Eco-TIRAS, care și-au propus prin intermediul unei școli de vară să ofere tinerei generații informații utile despre starea fluviului Nistru și să asigure un climat de prietenie între tinerii din dreapta fluviului și cei din regiunea transnistreană. Organizatorii Școlii de Vară Nistru -2022 spun că-și doresc să contribuie la creșterea unei generații pentru care problemele de mediu reprezintă o prioritate.

La cea de-a 14-a școală de vară Nistru – 2022 au participat 70 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 21 de ani. Școala a fost organizată de Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului Eco-Tiras în perioada 8-17 iulie, în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului.

„Timp de 14 ani, anual, are loc școala de vară Eco-TIRAS. Noi considerăm că informarea și interesul tinerei generații față de problemele ecologice sunt foarte importante în această eră a schimbărilor climatice, în contextul eurointegrării Republicii Moldova. Este important să păstrăm mediul ambiant pentru actuala și următoarele generații. În acest scop noi organizăm școli de vară. Acordăm o atenție deosebită dezvoltării spiritului civic în rândul tinerei generații. Ne dorim cetățeni activi, care nu sunt indiferenți față de acțiunile guvernării și care au capacitatea nu doar de a critica, ci și de a propune soluții”, a spus directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Ilia Trombițchi,

în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Obiectivul principal al școlii de vară este de a le oferi participanților cunoștințe relevante despre starea fluviului Nistru și a bazinului acestuia, o atenție deosebită fiind acordată problemelor de poluare, atât a Nistrului, cât și a Mării Negre. În plus, în timpul școlii de vară au avut loc acțiuni de salubrizare a bazinului Nistrului și excursii tematice.

„Noi activăm nu doar pentru a semnala probleme de ecologie, ci pentru a asigura un climat de securitate și toleranță în rândul oamenilor care locuiesc în bazinul fluviului Nistru. Școala de vară Nistru – 2022 este unul dintre pilonii proiectului de consolidare a încrederii dintre cele două maluri. Sunt invitați tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, câte 35 de persoane de pe fiecare mal al Nistrului și experții, la fel, sunt de pe ambele maluri. Este a 14-a ediție școlii de vară, iar în cadrul acestei școli participanții au parte nu doar de studii în domeniul ecologiei, geografiei, istoriei, ci au loc multe evenimente creative, excursii. În acest an am fost la Orheiul Vechi”, a spus președinta școlii, Tatiana Sineaeva.

Ediția a 14-a a școlii de vară Nistru – 2022 a fost susținută financiar de PNUD Moldova prin intermediul proiectului de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, școala de vară este susținută financiar de către Agenția Germană de Mediu „CapaMol” , prin intermediul Institutului Independent pentru probleme de mediu (Berlin).

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.