logo

Şcoala de vară moldo-germană, ediţia a șasea


https://www.ipn.md/ro/scoala-de-vara-moldo-germana-editia-a-sasea-7542_1065257.html

COMUNICAT DE PRESĂ

Moldova-Institut Leipzig, împreună cu Facultatea de Istorie și Filozofie de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), organizează pentru un grup de studenţi și doctoranzi din Germania în perioada 24 august – 14 septembrie 2014 la Chișinău cea de-a 6-a ediţie a școlii de vară, cu tema: Republica Moldova și vecinii săi – cooperare transfrontalieră și dezvoltare regional

Deschiderea oficială a școlii de vară va avea loc la 25 august, ora 09.00, în incinta Casei Limbii Române „Nichita Stănescu” (str. M. Kogălniceanu 90, Chișinău).

Cu acest prilej, vor adresa cuvinte de salut dl. Alexandru Bantoș, Director CLR, dl. MarcelRaducan, Ministru MDRC, dl. Dr. Thomas Weithöhner, reprezentant permanent al Republicii Federale Germania în Moldova, dl. Dr. Eugen Revenco, Consilier al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, dl. Philipp Johannsen, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei,dl. Valeriu Bodiu, Director general, compania Introscop, dl. Vasile Dumbravă, Vicepreședintele Moldova Institut Leipzig e.V.

Programul școlii de vară include un curs intensiv de română pentru studenții germani, organizat la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, avându-i în calitate de moderatori pe Violeta Crudu și Alexei Axan.

De asemenea, participanţii vor avea o serie de prezentări și întâlniri cu reprezentanţii diferitor instituţii guvernamentale și organizaţii ale societăţii civile, menite să-i familiarizeze cu aspecte din istorie,situația social-politică, precum și relațiile Republicii Moldova cu țările din regiune.

În cadrul școlii de vară cursanții vor avea prilejul să interacționeze cu reprezentanți ai instituțiilor de stat și internaționale: dl. Dr. Igor Șarov, viceministru al culturii, dl. Liviu Oboroc, viceministru al dezvoltării regionale, dl. Dr. Martin Sieg, Bundestag, Referent pentru politica externă și de securitate, cabinetul deputatului Manfred Grund, dl. Wicher Slaghter, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și dl Antonio Polosa, șeful misiunii OIM din Moldova.

Școala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educație și Cercetare (BMBF) și a fost iniţiată de către președintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul și academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele țări și de a spori interesul studenţilor și doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova și pentru limba română.

Cei 18 participanţi sunt licenţiaţi în științe politice și administrative, studii culturale, științe sociale, istorie etc., având motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la această școală de vară, iar mulţi dintre ei au și cunoștinţe de limba română.

Interesul particular pentru Republica Moldova ca ţară vecină a Uniunii Europene este generat de complexitatea procesului de integrare europeană, inclusiv de aspectele privitoare la dezvoltarea economică sau respectarea drepturilor omului ca valori europene.

Ulterior, prin activitățile lor, participanții vor putea contribui la aprofundarea dialogului moldo-german, dezideratul principal al școlii de vară fiind dezvoltarea unei reţele de multiplicatori în rândul comunităţii academice germane și moldovenești.

Date de contact: tel 022923001 sau 069677239, Aurelia Braguta