logo

Şcoala de management în sănătate publică marchează 10 ani de la fondare


https://www.ipn.md/ro/scoala-de-management-in-sanatate-publica-marcheaza-10-ani-de-7967_1020441.html

Experţi din ţară şi de peste hotare în domeniul managementului în sănătate publică, dar şi cursanţi şi absolvenţi ai Şcolii de management în sănătate publică vor participa pe parcursul a două zile la mai multe evenimente desfăşurate cu ocazia aniversării a 10-a de la fondarea instituţiei. Programul este organizat de către Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, transmite IPN.

La conferinţa de lansare a evenimentelor, rectorul universităţii, Ion Ababii, a declarat că managerii instituţiilor medicale şi alţi specialişti în domeniul sănătăţii publice au obţinut cunoştinţe profunde în management, economie şi comunicare datorită studiilor la Şcoala de management în sănătate publică, acest lucru contribuind substanţial la realizarea cu succes a unor reforme importante în domeniul sănătăţii şi la fortificarea capacităţilor sistemului de sănătate autohton.

Ministrul sănătăţii, Mircea Buga, a menţionat că lansarea Şcolii de management în sănătate publică, acum 10 ani, este un succes remarcabil, fără precedent în domeniul sănătăţii din Republica Moldova, şi pe continuitatea acestuia atât Ministerul Sănătăţii, cât şi societatea per ansamblu, pune o miză foarte mare.

Directorul Şcolii de management în sănătate, Oleg Loza, a spus că în cei 10 ani de la fondarea instituţiei, au obţinut titlul de master 246 de absolvenţi, iar interesul pentru studiile la această instituţie este în continuă creştere. Şcoala prestează tot spectrul de servicii educaţionale universitare, iar absolvenţii instituţiei activează pe întreg teritoriul ţării.

Coordonatorul de programe în sănătate publică a Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Elke Jakubowski,  a remarcat că excelenţa medicală determină succesul tratamentului, un management bun stabileşte şi nivelul de încredere al cetăţenilor în sistemul de sănătate. „Trebuie să consolidaţi aceste realizări şi este nevoie de instruire continuă în domeniul sănătăţii publice”, a sugerat oficialul.

Aceasta a mai spus că în Moldova are loc un proces de îmbătrânire a specialiştilor  din domeniul sănătăţii publice, în acelaşi timp există şi tineri care revin în această profesie. „Tinerii trebuie ajutaţi să ia o decizie corectă. Păstraţi-i în sistem şi ajutaţi-i să devină profesori, poate mai puţin numeroşi, dar mai bine plătiţi, ca tinerii să aibă o şansă să influenţeze lucrurile care se întâmplă. Mai multe state stau cu ochii pe voi, pe succesele voastre, pentru că sunteţi pioneri în acest domeniu, noi vă susţinem, vă ajutăm şi învăţăm de la voi”, a spus Elke Jakubowski.

Aliona Serbulenco, absolventă din prima generaţie, a subliniat că tot ce se face  pentru oameni şi pentru sistemul de sănătate va asigura eternitatea şi şi-a îndemnat colegii să muncească cu dăruire.

Evenimentele aniversare se vor desfăşura în perioada 29-30 mai. Acestea se înscriu şi  în şirul evenimentelor dedicate aniversării a 70-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemiţanu”.