În societatea civilă de la Chișinău apare o schismă artificială, produsă de către asociațiile non-guvernamentale afialiate Partidului Democrat, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de opinie semnat pentru IPN.
Politologul subliniază că organizațiile subordonate Partidului Democrat sprijină forțat sau benevol modificarea sistemului electoral. În paralel, mediile de informare pro-guvernamentale încearcă să descalifice societatea civilă independentă, asociind-o cu opoziția extra-parlamentară.
Cenușă consideră că, prin asemenea acțiuni, guvernarea urmărește atât să spargă monopolul societății civile anti-guvernamentale în relație cu Bruxelles-ul, cât și să-i coboare credibilitatea.
Societatea civilă autentică are câteva puncte slabe care sunt exploatate de către guvernare, opinează Dionis Cenușă: „Primul punct slab constă în simpatiile deschise a unor reprezentanți ai societății civile față de opoziția extra-parlamentară. [...] A doua slăbiciune reiese din lipsa de conexiune puternică cu cetățenii și cu regiunile. [...] În fine, societatea civilă autentică este destul de redusă ca proporție și depinde de finanțările externe.”
Politologul reiterează că societatea civilă este importantă pentru partenerii de dezvoltare. Astfel, pe de o parte, societatea civilă este un câine de gardă în raport cu guvernarea, iar, pe de altă parte, aceasta reprezintă o voce neutră de care se ghidează opinia publică.
De aceea, Cenușă sugerează ca partenerii externi să identifice o serie de acțiuni pentru a sprijini societatea civilă independentă, pe lângă acordarea asistenței financiare.
Reformarea țării nu poate fi concepută în lipsa unei societăți civile viabile. La rândul său, funcționalitatea societății civile depinde de existența unor organizații non-guvernamentele independente, active și credibile, concluzionează politologul.