logo

Schimbările climatice ꟷ unul din puținele subiecte care consolidează societatea, Barometru


https://www.ipn.md/ro/schimbarile-climatice-unul-din-putinele-subiecte-care-consolideaza-7967_1089574.html

Schimbările climatice sunt unul dintre puținele subiecte care nu divizează, ci dimpotrivă, consolidează societatea, iar autoritățile au oportunitatea de a compara agenda de politici publice în domeniul schimbărilor climatice cu percepția societății. Despre acest lucru a vorbit Victor Parlicov, directorul executiv al AO „Green City Lab Moldova”, la prezentarea

Barometrului Opiniei publice în domeniul schimbărilor climatice.

Cercetarea a fost realizată de  [imas], la comanda AO „Green City Lab Moldova”, în cadrul unui proiect derulat cu sprijinul Fundației Soros Moldova, transmite IPN.

Natalia Camburian, directoarea Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova, a subliniat că autoritățile trebuie să acționeze acum pentru ca să fie pregătite să facă față crizei care vine. „Fiecare trebuie să-și pună întrebarea ce putem face noi, ce pot face eu pentru a preveni schimbările climatice. Și aici se pare că mai avem mai mult de lucru. Chiar dacă aproape toți concetățenii noștri conștientizează problema, nu sunt suficient de mulți care sunt dispuși să acționeze”, a menționat Natalia Camburian.

Doru Petruți, director [imas], a spus că, spre deosebire de rezultatele înregistrate în studiul din 2012, când îngrijorările populației aveau o tendință de scădere indiferent de problema de mediu enunțată, studiul din 2022 aduce rezultate care exprimă îngrijorări în creștere la absolut toate capitolele. „Top 5 al îngrijorărilor este constituit din situația pădurilor (îngrijorează pe 82% dintre respondenți), problema gunoiului menajer (80%) și creșterea cantităților de deșeuri (78%), poluarea aerului (80%) și lipsa educației de mediu a cetățenilor (78%)”, a specificat Doru Petruți.

Potrivit rezultatelor sondajului, cetățenii consideră că cel mai activ actor în combaterea efectelor schimbărilor climatice este Uniunea Europeană, 35% dintre respondenți cred că UE este implicată în mare măsură în acțiuni de acest fel. ONG-urile și APL-urile sunt pe locurile imediat următoare, cu 24%, în timp ce cetățenii sunt plasați la mijlocul acestui clasament, cu 21%. Ultimele locuri sunt ocupate de Guvern (18%) și Președinție (16%).

Pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, majoritatea respondenților văd necesare acțiuni la nivelul întregii planete. În top intervenții intră plantarea de copaci (80%), reducerea tăierii pădurilor tropicale (72%), trecerea de la automobile alimentate cu benzină la cele alimentate cu electricitate (60%). Ca acțiuni necesare sunt menționate și trecerea de la arderea combustibililor fosili la utilizarea energiei regenerabile (50%), mai puține călătorii cu automobilul personal (41%), utilizarea intensivă a transportului în comun (38%), izolarea termică a clădirilor (29%), trecerea de la combustibili fosili la energie nucleară (24%).

Mașinile electrice au o popularitate foarte ridicată și sunt văzute drept o soluție majoră în reducerea impactului schimbărilor climatice de 33% dintre participanții la sondaj. Alte modalități enumerate sunt sortarea deșeurilor (21%), iar 25% cred că ar trebui începută construcția uzinelor care prelucrează aceste deșeuri. De asemenea, 32% sugerează că apele ar trebui curățate.

Sondajul de opinie tematic „Barometrul Opiniei publice în domeniul schimbărilor climatice” a analizat modul în care cetățenii Republicii Moldova percep schimbările climatice, de la cunoașterea temei la îngrijorări și soluții legate de schimbările climatice, inclusiv spiritul civic și acțiunile ecologiste. Studiul a cuprins un eșantion de 1208 persoane, cu vârsta de 18 ani și peste, iar interviurile au fost realizate la domiciliile respondenților.