logo

Schimbări în regulile de şedere a imigranţilor în Rusia


https://www.ipn.md/ro/schimbari-in-regulile-de-sedere-a-imigrantilor-in-rusia-7542_1065156.html

 

 

 

 

 

 

 

„Congresul Diasporelor Moldoveneşti”, în frunte cu Alexandr Kalinin, invită reprezentanţii mass-media la un briefing de presă cu tema: „Schimbări în regulile de şedere a imigranţilor în Rusia”.

Conferinţa de presă va avea loc joi, 9 ianuarie 2014, cu începere de la ora 10:00, în sala de conferinţe a Agenţiei de presă IPN, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.

Temele puse în discuţie: înăsprirea regulilor de şedere în Rusia pentru imigranţi, sistem nou de patentare pentru muncitorii de peste hotare, cauzele interdicţiei de intrare în ţară, inclusiv şi asigurarea medicală benevolă pentru femei şi copiii imigranţilor.

Introducere


Toate legile federale au fost adoptate în conformitate cu prevederile Concepţiei politicii de migraţie de stat a Federaţiei Ruse, valabile până în 2025.

1. Înăsprirea regulilor de şedere

Din 1 ianuarie 2014 a intrat în vigoare o lege (Legea federală № 389 din Federaţia Rusă din 28.12.2013), în conformitate cu care aflarea pe teritoriul Rusiei fără acte permisive va fi permisă pentru cel mult jumătatea de an (nu mai mult de 90 de zile din 180 de zile). Acest lucru se referă la cetăţenii străini, care stau în Rusia fără viză, inclusiv cetăţenilor Republicii Moldova.

În cazul în care vizitatorul a stat în Rusia 90 zile , data viitoare el va putea intra în ţară după trei luni, dar nu imediat, cum a fost până acum. Pentru cei care încalcă noile reguli se prevăd sancţiuni : le va fi vor fi interzisă intrarea în ţară pentru trei ani. Conform Legii această restricţie nu se aplică celor care au primit permisiunea de a lucra sau au achitat patentul. În cazul dat termenul de şedere este prescris în documente, dar şi în acest caz timpul de aflare a unui străin în Rusia poate fi prelungit pentru cel mult un an.

Trebuie de menţionat că dacă cetăţeanul ce doreşte să se angajeze la lucru în Rusia nu a menţionat scopul adevărat al vizitei, i se pot aplica sancţiuni administrative în conformitate cu partea a doua a articolului 18.8 din Codul Administrativ „neconcordanţa scopului declarat al vizitei în Federaţia Rusă cu activitatea sau ocupaţia în perioada aflării pe teritoriul Federaţiei Ruse”. Astfel, poate fi aplicată o amendă de la 2.000 la 5.000 de ruble cu expulzarea din ţară sau fără expulzare.

Mai mult decât atât, din 9 august 2013 pe teritoriul Moscovei, a regiunii Moscova, în Sankt-Petersburg şi regiunea Leningrad au crescut amenzile pentru migranţii ilegali. De acum încolo, în cazul în care străinul a încălcat regulile de intrare şi de şedere în Rusia, el va fi obligat să plătească 7.000 de ruble (Legea federală din 23 iulie 2013 N 207 - FZ).

În cazul în care o persoană intenţionează să lucreze în Rusia timp de un an, acesta trebuie să indice în foaia de migrare scopul vizitei – „munca”, şi după a fost pus la evidenţă, acesta trebuie să-şi facă un patent pentru a lucra. Dacă aceste instrucţiuni nu vor fi respectate, un lucrător imigrant riscă să fie inclus în lista cu cei cărora li s-a interzis intrarea în Rusia.

Despre înăsprirea legislaţiei migraţionale ne spun şi modificările din Codul Penal al Federaţiei Ruse. Din 11 ianuarie 2013 prin partea a doua din articolul 322 din Codul Penal se prevede răspundere penală pentru trecerea frontierei de stat în Federaţia Rusă de către un cetăţean străin sau de un apatrid, a cărui intrare nu este permisă în baza motivelor prevăzute de legislaţia Federaţiei Ruse (Legea federală 30.12.2013, № 312-FZ).

2. Sistemului de patente

În discursul său în faţa Adunării Federale, preşedintele Rusiei, V.V. Putin, a propus introducerea unui nou sistem de patente . Astfel, „persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali vor avea, de asemenea, posibilitatea de a angaja un lucrător străin, în baza unui patent. Preţul patentului va fi determinat de către subiectul federaţiei în sine, în funcţie de situaţia de pe piaţa regională a forţei de muncă şi de venitul mediu al populaţiei din zona respectivă. Subliniez, patentul e valabil doar  în regiunea în care a fost achiziţionat.” 

Cu alte cuvinte, în cazul în care un lucrător imigrant din Republica Moldova va fi pus la evidenţă în oraşul Moscova, patentul va fi emis pentru subiectul respectiv al Federaţiei Ruse. Trebuie să înţelegem că în cele mai importante regiuni ale Rusiei preţul patentelor de muncă la persoanele fizice va creşte substanţial. Dacă înainte patentul pentru cetăţeanul RM costa aproximativ 12 de mii de ruble pe an, iar pentru permisul de muncă pe an el plătea de la 25 000 la 45 000 ruble, apoi în 2014 preţul la patente poate ajunge la nivelul unui permis de muncă.

Cel mai important e că noul sistem de patente va rezolva problema de cote şi schemele de corupţie, existente la înregistrarea permiselor de muncă.

* În 2013, au primit permisiunea de a lucra 33,514 cetăţeni moldoveni şi patente – 36,833 moldoveni.

3. Interzicere de intrare

Azi toţi sunt nedumeriţi de situaţia în care lucrătorii migranţi din Republica Moldova nu se pot întoarce în Rusia din cauza interdicţiei de intrare.

Este necesar să fie clarificate mai multe etape:

a) Motivele pentru impunerea unei interdicţii de intrare în Rusia;

b) Disponibilitatea unor informaţii fiabile despre forma interdicţiei;

c) Metode de anulare a interdicţiei existente;

 

a) Intrarea în ţară poate fi refuzată din următoarele motive:

• au fost încălcate regulile de trecere a frontierei;

• au fost prezentate documente false sau informaţii eronate;

• existenţa unei condamnări neîndeplinite pentru comiterea intenţionată a unei infracţiuni;

• anterior persoana a fost trasă la răspundere administrativă;

• evaziunea fiscală şi de plată  amenzilor administrative;

• muncă ilegală;

• existenţa unei condamnări pentru crimele comise pe teritoriul Federaţiei Ruse ;

• tuberculoza, sifilis, SIDA;

• pericol pentru securitatea Federaţiei Ruse etc.

Decizia cu privire la indezirabilitatea şederii pe teritoriul Federaţiei Ruse a unui cetăţean străin sau apatrid poate fi eliberată de 11 organe executive ruse: Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei, FSB, Ministerul Apărării, Rospotrebnadzor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, Serviciului Federal de Migraţie, Servicii Federal de Control al Drogurilor, CPS, FMBA.

b) Cum afli despre motivele şi forma interdicţiei?

În ultimul an a început să lucreze serviciul FMS din Rusia, unde puteţi afla aceste informaţii. Cu toate acestea, pe site-ul serviciului de migraţie este un avertisment că informaţiile nu sunt oficiale. Respectiv, pentru a afla datele exacte, trebuie să te adresezi personal la FMS din Rusia. Este un fapt destul de dificil, dacă nu aveţi rude în Rusia sau persoane cărora le-aţi putea încredinţa soluţionarea acestei probleme. Anterior, anunţam despre metodele furnizării informaţiei prin intermediul „Congresului Diasporelor Moldoveneşti”. Pur şi simplu, trebuie să completezi cererea fiind la Moscova sau la biroul nostru din Bălţi.

c) Cea mai actuală problemă – anularea interdicţiei.

Interdicţia de intrare poate fi anulată prin intermediul instanţelor, prin contestarea deciziei, în cazul în care decizia în sine a fost luată în mod ilegal. În acest scop, cetăţeanul trebuie să se adreseze în persoană sau prin intermediul unui avocat să prezinte o declaraţie cu privire la anularea deciziei de indezirabilitate a şederii pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Pentru şoferii este situaţie diferită. Dacă aţi încălcat regulile de trafic rutier aceasta devine , de asemenea, o bază pentru interdicţia de intrare. şi chiar dacă cetăţeanul a plătit amenda, intrarea nu va fi permisă, deoarece se iau în consideraţie infracţiunile din ultimii trei ani. 

Existenţa permiselor de muncă sau de şedere temporară în Rusia nu facilitează situaţia. Mai mult decât atât, după aplicarea interdicţiei – toate documentele sunt anulate.

Dacă totuşi v-a reuşit să anulaţi interdicţia sau a expirat termenul ei, pot trece de la una până la trei luni până informaţia va apărea în baza electronică de date, după care puteţi intra liber pe teritoriul Federaţiei Ruse.

* Decizia de a expulzare din Rusia diferă de la decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse prin faptul că este mai gravă. În primul caz, intrarea este interzisă timp de cinci ani, în al doilea – timp de trei ani. Decizia de expulzare este luată de instanţă, decizia de interdicţie de intrare e luată de  către Departamentul teritorial al Serviciului Federal de Migraţie din Rusia, sau de altă autoritate executivă a Federaţiei Ruse (11 organe).

Termenul de recurs împotriva interdicţiei de intrare – trei luni după ce aţi aflat despre ea (procedură judiciară civilă), decizia de expulzare – zece zile (procedură judiciară administrativă). Decizia de interdicţie a intrării poate fi anulată încă înainte de a ajunge la judecată, iar cea de expulzare – nu. 

* Conform datelor oficiale ale FMS din Rusia în 2013, în ţară au fost 562,861 de moldoveni . Din 2009 până în 2013, mai mult de 288 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au comis o contravenţie administrativă. Dintre aceştia în 2009 au fost deportate 421 de persoane, iar în 2013 –  78 de persoane.

4. Asigurare Voluntară de Sănătate (AVS)

În 2013, cu ajutorul KMD, au fost asiguraţi mai mult de 7,000 de emigranţi din Republica Moldova. Multe cereri cu privire la înregistrarea unei poliţe AVS au fost înaintate de femeile gravide. Potrivit Serviciului de Migraţie al Rusiei în 2013 au trăit mai mult de 60 de mii de femei din Republica Moldova cu vârstă cuprinsă între 18-29 ani - adică, la vârsta de procreare! şi de asemenea, 40 de mii între 30 şi 39 de ani. (Detalii în privinţa cetăţenilor străini pe teritoriul Federaţiei Ruse, în contextul de sex şi vârstă sunt datate din 02 decembrie 2013).

Pentru femeile gravide există un program „Maternitate”, datorită căreia o mamă de peste hotare beneficiază de o gamă completă de servicii pentru femeile însărcinate. Costul programului cu durata de 8-36 săptămâni este de 15,500 de ruble.

Potrivit datelor oficiale, în Rusia se află mai mult de 40 de mii de cetăţeni moldoveni minori cu vârsta sub 17 ani. Congresul a creat un program de asigurare voluntară de sănătate pentru copiii minori ai migranţilor, care este destul de popular. Costul programului pentru un an este de 12,350 de ruble. Gama de servicii este destul de mare.

În mediu, poliţa de asigurare pentru femeile gravide şi copii costă 300 de dolari. Pentru comparaţie, pentru poliţa moldovenească de asigurare în 2014 plăteşti 4,056 lei, adică 370 dolari. În noiembrie 2013, Ministerul Muncii a prezentat un proiect de lege în Duma de Stat, care prevede obligarea tuturor cetăţenilor străini să prezinte poliţa de asigurare medicală obligatorie la încheierea unui contract de muncă valabil pe teritoriul rus.

* În legătură cu declaraţia de Compania Naţională de Asigurări Medicale (CNAM), cetăţenii Republicii Moldova , care se află în străinătate mai mult de 183 zile în timpul unui an trebuie să procure din 1 ianuarie poliţa de asigurare medicală obligatorie doar pentru perioada în decursul căreia aceştia vor fi pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul în care o persoană va fi în străinătate pentru mai puţin de 183 zile timp de un an, acesta va fi obligat ca la revenirea în ţară să procure o poliţă de asigurare medicală obligatorie în orice agenţie teritorială a CNAM sau la oficiul poştal, plătind întreaga ei valoare.

Congresul Diasporelor Moldoveneşti