logo

Schimbarea valutei deteriorate poate fi problematică


https://www.ipn.md/ro/schimbarea-valutei-deteriorate-poate-fi-problematica-7966_1019962.html

În Republica Moldova, schimbarea valutei deteriorate poate fi problematică, fiind lăsată la latitudinea băncilor şi punctelor de schimb valutar. Nu există o prevedere legală care le-ar obliga să accepte pentru schimb bancnotele rupte, chiar şi contra unui comision bun. În aceste condiţii, singura soluţie care le rămâne moldovenilor este să păstreze valuta deteriorată pentru ocaziile când eventual vor călători în ţara de origine sau vor putea apela la cunoştinţele de peste hotare.

La o solicitare a Agenţiei de presă IPN, Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei a comunicat că, potrivit Regulamentului cu privire la unităţile de schimb valutar, se acceptă bancnotele care au defecte neînsemnate în urma uzurii fireşti, cum ar fi murdăriri şi ştersături, precum şi pete mici de grăsime sau de altă natură, înscrieri, amprente de ştampilă (cu excepţia ştampilelor care constată că bancnota este neautentică), care nu modifică principalele semne de plătibilitate. Acelaşi regulament spune că la latitudinea sa, unitatea de schimb valutar poate efectua operaţiuni de schimb valutar în numerar cu persoane fizice primind de la clienţi bancnote autentice în valută străină având defecte mai esenţiale sau de altă natură decât cele enunţate mai sus.

„În cazul bancnotelor care au defecte neînsemnate, dar care nu modifică principalele semne de plătibilitate, casele de schimb valutar sau punctele de schimb de la bănci, de la hoteluri le schimbă cu un anumit comision. Dacă există un alt gen de deteriorări, care nu este specificat în regulament, este la latitudinea băncii să preia spre schimb sau nu, pentru că banca procedează la anumite cheltuieli pentru a schimba aceste bancnote, iar banca este o instituţie care activează în scop comercial. Banca decide individual dacă nu este în detrimentul ei să schimbe această bancnotă”, precizează BNM.

Bancnotele străine deteriorate pot fi înlocuite în statul emitent, ca şi în cazul leilor moldoveneşti deterioraţi care pot fi schimbaţi de către BNM.