Scheme de delapidare cu bonuri patrimoniale
https://www.ipn.md/ro/scheme-de-delapidare-cu-bonuri-patrimoniale-7967_985403.html
Statul trebuie să restabilească baza de date a companiilor fiduciare, pentru ca cetăţenii care le-au încredinţat bonurile patrimonale în anii 1990 să cunoască la care instituţii sunt acţionari, a declarat la o conferinţă de presă preşedintele Ligii „Pro Echitate”, Vlad Roşca, transmite Info-Prim Neo.
„Din păcate, neavând cunoştinţe în domeniul pieţei valorilor imobiliare, puţini cetăţeni au înţeles proprietari ai căror întreprinderi privatizate au devenit şi care sunt obligaţiunile campaniei fiduciare faţă de cetăţeni, care sunt drepturile participanţilor la privatizarea în masă, în urma încheierii contractelor de trust”, a menţionat Vlad Roşca.
Potrivit ONG-ului „Pro Echitate”, la începutul anilor 90, în timpul implementării programului privatizării în masă prin intermediul bonurilor patrimoniale, întreprinderile fiduciare s-au îmbogăţit prin diverse metode de escrocherie.
În acest moment, din cele 11 întreprinderi fiduciare existente la început, îşi desfăşoară activitatea doar „Europa- Trust” şi „Econ-Renaştere”, care deţin în administrare proprietatea a peste 300 de mii de cetăţeni.
Vlad Roşca susţine că statul ar trebui să intervină prin anumite pârghii pentru restabilirea bazei de date a celor două întreprinderi, astfel ca cetăţenii care le-au încredinţat bonurile patrimoniale să cunoască, cel puţin, proprietari ai căror acţiuni sunt.
Potrivit preşedintelui Ligii „Pro Echitate”, conducerea celor două întreprinderi a înscenat pierderea bazei de date cu scopul de acoperire a acţiunilor ilegale de delapidare a averii cetăţenilor care şi-au investit bonurile patrimoniale. Vlad Roşca afirmă că cetăţenii care au investit bonurile patrimoniale companiilor fiduciare continuă să fie induşi în eroare.
Conform datelor oficiale la programul de privatizare în masă au participat prin intermediul fondurilor de investiţii şi a companiilor fiduciare circa 3,1 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova. Contra bonurilor patrimoniale au fost privatizate aproximativ 2500 de întreprinderi.