logo

Schemă transnațională de spălare a banilor, curmată


https://www.ipn.md/ro/schema-transnationala-de-spalare-a-banilor-curmata-7967_1023945.html

Tentativa unei grupări transnaţionale de a utiliza sistemul financiar-bancar din Moldova într-o schemă de spălare a banilor, proveniţi ilicit din ţările Uniunii Europene, a fost curmată. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupţie, printre membrii grupului figurează cetăţeni ai Israelului, Federaţiei Ruse, Lituaniei, Republicii Moldova, dar şi ai altor ţări, care urmează a fi identificate în cadrul investigaţiilor, transmite IPN.

CNA precizează că mai multe companii din Uniunea Europeană au fost prejudiciate urmare a unui nou tip de fraudă numit „social engineering”, bazat pe obţinerea, prin manipulare psihologică, a informaţiilor confidenţiale din cadrul unor companii internaţionale.

După ce obţineau datele necesare, membrii grupului le utilizau pentru a simula pretinse relaţii contractuale. De exemplu, după ce se asigurau că şeful companiei-victimă se afla într-o deplasare, aceştia contactau contabilii sau responsabilii financiari ai instituţiilor şi îi anunţa, în numele managerului, că există o situaţie urgentă şi trebuie de transferat anumite sume pe conturile unor companii necunoscute. Ulterior, de pe aceste conturi, banii se transferau către un lanţ de intermediari din diverse ţări, printre care Estonia, Letonia şi Republica Moldova.

Utilizând această schemă, în perioada septembrie-octombrie curent, a fost înregistrată tentativa de utilizare a conturilor bancare ale mai multor societăţi autohtone, înfiinţate cu acest scop, pentru legalizarea mijloacelor băneşti obţinute prin escrocherie de la agenţi economici din Lituania, Franța, Cehia, Ungaria etc. Banii urmau să fie transferaţi în adresa unor societăţi din China, având la bază contracte fictive de cumpărare a utilajelor industriale.

CNA şi procurorii au intervenit, sistând operaţiunile în conturile bancare ale companiilor intermediare și pornind urmărirea penală. În prezent, 1,3 milioane de euro au fost sechestraţi pe conturile societăţilor implicate, bani parveniţi urmare a fraudării mai multor companii străine.

Totodată, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliul şi oficiul bănuiţilor au fost depistate şi ridicate ştampilele şi documentele de constituire a 10 societăţi autohtone şi 4 companii străine, fondate de membrii grupului pentru a fi utilizate în activităţile frauduloase. La fel, au fost ridicate chei digitale de acces distanţat la 8 conturi străine, contracte şi scrisori de garanţie bancară falsificate, în valoare de milioane de euro, şi alte obiecte şi documente utilizate în scopul săvârşirii infracţiunilor.

În prezent, o persoană care avea rolul de dirijare a activităţilor infracţionale a grupului pe teritoriul Moldovei este plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Totodată, presupusul organizator al întregii scheme criminale, un cetăţean al Israelului, este anunţat în căutare internaţională. Concomitent, CNA a sesizat ambasadele mai multor ţări europene, pe teritoriul cărora activează companiile care au căzut pradă grupului, în vederea iniţierii activităţilor de recuperare a prejudiciului cauzat.