Scene de violenţă la monumentul lui Ştefan cel Mare, în scop educativ
https://www.ipn.md/ro/scene-de-violenta-la-monumentul-lui-stefan-cel-mare-in-scop-educativ-7967_997802.html
Scene de violenţă în această dimineaţă, 19 mai, în scuarul monumentului Ştefan cel Mare. Acestea au fost improvizate de un grup de studenţii şi profesori de la Laboratorul de Psihologie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în cadrul unui flash-mob cu mesajul „Nu violenţei în şcoală!”, transmite Info-Prim Neo.
Coordonatorul Laboratorului, Otilia Stomatina, a declarat că tinerii au decis să improvizeze cele mai frecvente scene de violenţe fizice şi psihologice întâlnite în şcoală, pentru a atrage atenţia comunităţii, întrucât acest fenomen sporeşte sub influenţa agresivităţii din societate, a plecării părinţilor, dar şi a scenelor violente din mass-media. „Am vrut să atragem atenţia în aşa mod ca toată societatea să se implice în combaterea violenţei”, a notat Otilia Stomatina.
„Arătăm momente care se întâmplă în şcoală. Eu joc rolul unei eleve bogate care îi înjoseşte pe cei săraci. Arătăm cum de multe ori elevii bogaţi, mândri, îi înjosesc şi îşi bat joc de cei care nu au bani”, a spus Ecaterina, participantă la acţiune.
„Suntem împotriva violenţei în şcoală, pentru că aceasta este o problemă actuală şi foarte gravă. Noi improvizăm elevii care suntem mereu hărţuiţi de profesorul care ne cere bani, ne bate, ne numeşte cu cuvinte murdare”, a declarat o altă participantă, Olga. Tânăra spune că acesta este realitatea din multe instituţii şi chiar s-a confruntat cu astfel de situaţii în viaţa reală.
Un alt grup de tineri a improvizat o bătaie dintre elevi. „Eu am fost în rolul unui agresor. Mai mulţi băieţi îl băteam pe un tânăr pe care ca şi cum îl considerăm inferior. Aceasta nu este corect şi de asta vrem ca lumea să ne audă”, a spus un alt tânăr, Pavel.
Coloana de tineri s-a deplasat spre Sala cu Orgă, unde a improvizat aceleaşi scene.
Organizatorii susţin că, potrivit datelor Procuraturii Generale, în 2011, circa 750 de copii au fost supuși violenței, mai mult cu 95 de copii față de anul 2010. Totodată, a crescut numărul cazurilor de omor al copiilor, de vătămare gravă a integrităţii corporale, ameninţare cu omor sau vătămări grave a integrităţii corporale, furt, jaf, huliganism.