logo

Scenariul schimbării Guvernului a convenit tuturor partidelor din Parlament, opinii


https://www.ipn.md/ro/scenariul-schimbarii-guvernului-a-convenit-tuturor-partidelor-din-parlament-7965_1069636.html

Scenariul care s-a desfășurat în ultimele zile legat de demiterea Guvernului condus de Maia Sandu și învestirea noului executiv condus de Ion Chicu le-a convenit tuturor forțelor politice care fac parte actualmente din Parlamentul Republicii Moldova. Diferența este că trei dintre fracțiunile parlamentare, cea a blocului ACUM, PDM și Partidul „Șor”, vor urmări cu atenție, iar una, cea a socialiștilor, va trebui să muncească. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

Jurnalistul Valerii Demidețkii susține că socialiștii înțelegeau că este naiv să le explici cetățenilor că Guvernul Maia Sandu lucrează rău, dar că ei nu fac parte din acest cabinet de miniștri. De asemenea, Maia Sandu înțelegea, în opinia lui, că Guvernul merge în declin pentru că în executiv oamenii trebuie să lucreze, dar nu să învețe abia cum se fac lucrurile. „Rezultatele alegerilor locale a fost o linie de marcaj și toți au luat decizii: Maia Sandu a mers la atac direct, a plecat într-o poziție foarte comodă în politică, de start pentru alegerile prezidențiale. Prin această acțiune a prins trei iepuri odată: a scăpat de responsabilitatea Guvernului, a ocupat o nișă comodă în opoziție, criticând puterea și l-a eliminat pe Andrei Năstase, care a pierdut alegerile în Chișinău. Acum ea este principalul favorit pe eșichierul de dreapta și poate să-și înceapă campania electorală”, a spus jurnalistul.

În opinia lui, președintele trebuia să folosească această situație în favoarea lui. De asemenea, democrații era clar că vor vota pentru orice inițiativă de acest gen, iar Partidului „Șor” i-a fost comod să se abțină de la vot și să nu se implice în acest joc.

Și consilierul președintelui pentru relații interetnice, Serghei Mișin, este de părere că toate forțele politice au avut de câștigat de pe urma schimbării Guvernului. „Tuturor forțelor politice le sunt convenabile schimbările din ultimele zile. Singurul lucru este că trei fracțiuni din Parlament vor urmări ce se va întâmpla mai departe, iar cea mai mare fracțiune (n.r. a socialiștilor) va trebui să-și suflece mânecile și să lucreze pentru că oamenii așteaptă rezultate”, a afirmat Serghei Mișin.

Sociologul Ian Lisnevschi este de părere că blocul ACUM căuta căi de a pleca în opoziție. Potrivit lui, prima încercare a fost numirea a doi judecători la Curtea Constituțională, însă atunci cetățenii i-au criticat și nu au reușit să se retragă. Ulterior, au mers pe scenariul numirii procurorului general. „Dacă socialiștii le-ar fi permis să aleagă procurorul, ar fi găsit alte soluții, dar blocul ACUM trebuia, până în iarnă, să plece în opoziție, la mitinguri unde le este comod. Acest lucru mai mult îi este convenabil Maiei Sandu, decât echipei. Ea trebuia să-și mențină ratingul”, a afirmat Ian Lisnevschi.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați socialiști și democrați pentru că a înaintat în Parlament inițiativa de asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, care presupunea înaintarea de către premier a unei liste scurte de candidați la funcția de procuror general. La două zile, pe 14 noiembrie, Parlamentul a acordat vot de încredere cabinetului de miniștri în frunte cu Ion Chicu și programului său de activitate. Noul guvern a fost susținut cu votul a 62 de deputați din fracțiunile Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat.