logo

Scena electorală: îmbulzeală pe dreapta, puţină agitaţie pe centru şi linişte pe stânga


https://www.ipn.md/ro/scena-electorala-imbulzeala-pe-dreapta-putina-agitatie-pe-centru-si-liniste-pe-s-7978_1029377.html

„Îmbulzeală pe dreapta, puţină agitaţie pe centru şi linişte pe stânga”. Astfel vede scena electorală în debutul perioadei electorale istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el a declarat că este inutil de spus pe cine avantajează o asemenea configuraţie, mai ales că şi candidaţii independenţi, mai curând, tot de pe dreapta şi-ar putea culege voturile, transmite IPN.

„De Ziua Limbii Române candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au început să răsară unul după altul ca ciupercile după ploaie, deşi ploile sunt un fenomen climateric tot mai rar. Startul campaniei electorale a fost dat, acum fiind în curs de constituire plutonul fruntaşilor şi al celor din coada listei. Primele declaraţii ale pretendenţilor nu spun multe, dar conturează, totuşi, nişte linii de profil, pentru ca ulterior să se definească şi nişte platforme de program”, a declarat publicistul.

Gheorghe Cojocarua menţionat că nici opoziţia de dreapta protestatară, nici puterea actuală, ambele făcând la timpul respectiv promisiunea că vor înainta fiecare câte un candidat comun, nu s-au ţinut de cuvânt. Şi partidele de la guvernare, şi cele ale lui Andrei Năstase şi Maiei Sandu intră în jocul electoral cu candidaţi proprii, deşi şi în cazul guvernării, şi în cazul formaţiunilor protestatare de dreapta, este evident că un candidat comun puternic i-ar avantaja, sporindu-le şansele de a accede într-un tur doi.

Potrivit lui, totuşi, deocamdată, fiecare preferă să se bizuie pe forţele şi resursele proprii. Şi aici s-ar putea ascunde, de asemenea, un calcul, de a purta o bătălie electorală până într-un punct, după care, dacă nu va fi târziu, să se revadă tactica adoptată şi să se ia o decizie în favoarea unificării forţelor pe anumite segmente ale scenei politice. Însă, în opinia sa, dacă pentru dreapta protestatară rămânerea şi mai departe în opoziţie nu ar fi o problemă, o eventuală pierdere a alegerilor prezidenţiale va afecta puternic situaţia partidelor de la guvernare.

Referitor la rezultatele sondajelor de opinie, care spun că deja se poate vorbi că stânga a şi câştigat alegerile, Gheorghe Cojocaru a menţionat că stânga socialistă este creditată cu prima şansă, însă jocurile nu sunt încă făcute. În opinia sa, marile temeri ale campaniei electorale, precum cea a jafului secolului şi a orientării strategice a Republicii Moldova vor domina, după cum se vede, agenda dezbaterilor, care se anunţă extrem de încrâncenate şi vor reliefa şi cota simpatiilor electorale.