logo

Scena culturală independentă din Moldova este ignorată de structurile de stat, opinie


https://www.ipn.md/ro/scena-culturala-independenta-din-moldova-este-ignorata-de-structurile-7967_1097704.html

Scena culturală independentă din Republica Moldova este ignorată de structurile de stat și de gestionarii fondurilor publice pentru cultură. O spune Rusanda Curcă, directoarea Coaliției Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova. Potrivit ei, cultura încă rămâne „cenușăreasa sistemuluiˮ, ceea ce este vizibil după bugetele care sunt repartizate acestui sector.

„Ministerul are o politică care ține să comercializeze și să „turistificeˮ cât mai mult sectorul cultural și nu îl vede ca pe un instrument de educație civică și coeziune socială. Tot ce nu se vinde nu e plăcintă și nu e turism, nu contează pentru ei. Cu asta pot să-mi exprim regretul, în primul rândul, pentru lipsa lor de la acest eveniment, dar și politicile publice care le implementează pentru a face accesibilă cultura la nivel regional și pentru a dezvolta conceptul de cultură ca instrument de educațieˮ, a afirmat Rusanda Curcă în cadrul unei conferințe de presă organizate la IPN cu prilejul lansării programului de evenimente #SCA/Spații Culturale Alternative 2023”.

Președintele Asociației Oberliht, care marchează 23 de ani de activism în domeniul culturii în Chișinău, dar și în regiuni, Vladimir Us, a menționat că una din problemele rezolvarea căreia rezonează cu proiectele coaliției și ale sectorului cultural independent este lipsa sistematică a finanțării publice a organizațiilor culturale independente. Președintele asociației a precizat că tot ce ține de arta contemporană, de cultura civică a fost susținut de-a lungul anilor din fonduri străine și în continuare tabloul rămâne foarte debalansat în acest sens. Majoritatea finanțărilor în continuare vin din alte fonduri decât cele locale sau naționale. Altă problemă se referă la spațiile culturale la care în continuare actorii culturali independenți nu au acces sau, dacă au acces, dar trebuie să plătească chirii comerciale. Nu există programe care ar susține pe termen lung societatea civilă culturală cu spații și cu oportunități de desfășurare a unor activități într-un mod permanent.

Președintele Asociației Oberliht  a adăugat că sistemul educațional nu răspunde provocărilor din ziua de astăzi. „În continuare este un sistem conservator care necesită a fi, pe de o parte, regândit ca metodologie, obiective pe care și le propune, pe de altă parte, ar putea fi completat cu alte module educaționale de care noi ducem lipsa și la care nu avem acces. Și cu asta ne-am ocupat inclusiv ultimii ani prin intermediul spațiului „Buncărˮ care a fost creat în colaborare cu Academia de Muzică Teatru, și Arte Plastice și care în continuare este activ ca un spațiu al studenților, profesorilor, dar și inițiativelor culturale care nu au tangențe directe cu Academia, cu sistemul educațional, dar își desfășoară proiectele lor pentru studenți din cadrul acestei instituțiiˮ, a comunicat Vladimir Us.

Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova și Asociația Oberliht au lansat astăzi programul de evenimente Spații Culturale Alternative (SCA) 2023, o platformă care își propune să promoveze viziuni alternative discursului instituționalizat și comercializat din sfera culturii, astfel contribuind la dinamizarea sferei culturale autohtone și la redefinirea rolului culturii în societate. SCA2023 propune un spațiu de discuție și reflecție pe marginea unor subiecte de importanță atât pentru comunitatea culturală, cât și pentru societatea largă, cum este educația civică prin artă, rolul culturii pe timp de criză, solidaritatea cu poporul ucrainean etc.

Această conferință a fost organizată în cadrul celei de-a doua ediții a programului de evenimente SCA2023/Spații Culturale Alternative.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.